Radičová hodnotí voľby na Ukrajine, skokanom je Svojpomoc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Podľa posledných prieskumov preferencií má najvyššie šance na víťazstvo vo voľbách proeurópska strana terajšieho prezidenta. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 27. októbra (WEBNOVINY) – Parlamentné voľby na Ukrajine sa podľa Ivety Radičovej, ktorá viedla pozorovateľskú misiu Medzinárodného republikánskeho inštitútu (IRI), uskutočnili bez zásadných problémov a pokojne.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ako povedala v pondelok pre agentúru SITA, voľby prinášajú tri nové momenty. „Skokan volieb je strana Svojpomoc (Sadovij), ktorá sa umiestňuje na tretej pozícii, prvý raz v histórii nebude v parlamente komunistická strana a celkovo dochádza k obratu v parlamente z proruskej orientácie na proreformnú a proeurópsku,“ uviedla s tým, že volebná komisia potvrdila účasť 52,44 percenta.

Obrazom: Predčasné parlamentné voľby na Ukrajine

Predbežné výsledky nahrávajú bloku Porošenka

Vo voľbách zvíťazil podľa predbežných výsledkov Blok Petra Porošenka, ktorý postavil podľa Radičovej kandidačnú listinu širokého kompromisu a koalície viacerých subjektov a strán. Druhú priečku obsadzuje Národný front Arsenija Jaceňuka.

V parlamente bude Opozičný blok (janukovičovci), Radikálna strana a Tymošenkovej Batkivščina, ktorá sa už dnes prihlásila k podpore novej vládnej koalície. „Vládu aj parlament čakajú veľmi ťažké reformy. Politici vyjadrujú svoje odhodlanie ich uskutočniť. Vedia, že je to jediná možnosť pre Ukrajinu,“ zdôraznila Radičová.

Voľby sa podľa Radičovej uskutočnili podľa starého, zmiešaného volebného systému. „Zmena tohto systému bola kľúčová požiadavka na Majdane. Tento sľub prezident Porošenko nesplnil,“ uviedla slovenská expremiérka s tým, že polovica poslancov je teda zvolená podľa výsledkov jednotlivých strán, polovica podľa väčšinových volebných okruhov.

V 15 okruhoch neprebehli voľby

„Takýto systém, samozrejme, predpokladá, že nebudú obsadené všetky kreslá, preto podľa ústavy je parlament funkčný, ak sú obsadené minimálne dve tretiny kresiel (300 a viac zo 450),“ povedala.

Voľby sa podľa nej nekonali v 10 volebných okruhoch na Kryme a v dvoch v Sevastopole. Pre teroristické útoky a riziko ohrozenia života sa z 32 volebných okruhov Donecka a Luhanska nekonali voľby v pätnástich. Ide o približne 4,6 milióna voličov z 36 miliónov. „V okamihu upokojenia situácie a zloženia zbraní budú v týchto okruhoch zorganizované voľby. Voliči z týchto oblastí mohli voliť kdekoľvek na Ukrajine, mohli využiť aj mobilné volebné urny,“ dodala Radičová.

Expremiérka Iveta Radičová viedla pozorovateľskú misiu Medzinárodného republikánskeho inštitútu na ukrajinských parlamentných voľbách, ktoré boli 26. októbra. V misii IRI bolo ďalších jedenásť pozorovateľov. Členovia pozorovateľskej misie na Ukrajine sledovali volebný proces a sčítanie hlasov.

Pozorovatelia OBSE hodnotia voľby priaznivo

Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v pondelok dali priaznivé hodnotenie k voľbám. Podľa vyhlásenia osobitného koordinátora misie Kenta Harstedta hlasovanie predstavovalo „dôležitý krok v ašpiráciách Ukrajiny konsolidovať demokratické voľby v súlade s jej medzinárodnými záväzkami“. Spomedzi „mnohých pozitívnych bodov“ menoval „nezávislú a výkonnú Ústrednú volebnú komisiu, dostatočnú súťaživosť, ktorá poskytla voličom skutočný výber, a všeobecný rešpekt k základným slobodám“.

Harstedt ocenil priebeh kampane, hlasovania i sčítavania hlasov, hoci boli zaznamenané prípady zastrašovania a vyhrážania sa kandidátom či pracovníkom. Doris Barnettová z Parlamentného zhromaždenia OBSE ako jedna z pozorovateliek potvrdila, že sa vyskytli určité ťažkosti a v niektorých oblastiach nebolo možné hlasovať, čo však podľa nej nerobí voľby neplatnými. Harstedt informoval, že pozorovateľskú misiu organizácie tvorilo vyše 900 ľudí zo 43 krajín.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Iveta Radičová