Hrad Parič zakonzervujú, Trebišov na to použije Nórske fondy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zrucanina
Starý kostol v Sedliackej Dubovej na Orave. Foto: SITA/Colonorum Pavol Miklík

TREBIŠOV 27. októbra (WEBNOVINY) – Začiatkom októbra získal Trebišov z Nórskych fondov peniaze na rekonštrukciu hradu Parič. Súčasne je naplánovaná aj rekonštrukcia a obnova Andrássyovských chodníkov v historickom mestskom parku v Trebišove.

Ako informoval Ľubomír Princík z kancelárie trebišovského primátora, z Nórskych fondov získali 965-tisíc eur, ďalších 170-tisíc investuje mesto z vlastných zdrojov. Mesto Trebišov už od roku 2011 vynakladá vlastné prostriedky na zachovanie zvyškov hradu Parič, jediného nížinného tehlového hradu na Slovensku.

Rekonštruovať sa bude aj Andrássyovský chodník

Ako uviedol primátor Trebišova Martin Kolesár, chcú úplne zakonzervovať zvyšky hradu, pričom hradný múr siaha viac ako tri metre pod úroveň terénu. V okolí chceme urobiť archeologický prieskum a areál hradu, ktorý bol rozsiahly, plánujeme upraviť ako architektonický terén.

Doložil, že hrad nie je len jeden múr. Zaberal veľké územie, ktoré bude po odkrytí vidno. Pri každom objekte bude informačná tabuľa. V rámci projektu chce mesto zrekonštruovať hlavný chodník Andrássyovského parku od vstupnej brány k mauzóleu a chodník v okolí mauzólea. Nainštalujú aj nové osvetlenie a informačný systém, pribudne nový mobiliár v parku. Rozsiahle rekonštrukčné práce sú naplánované na rok 2015.

Hrad cvičnou strelnicou

Hrad Parič bol postavený v 13. storočí, pravdepodobne po tatárskom vpáde do oblasti. Prvá zmienka je v darovacej listine z roku 1327, kde je nazývaný Castrum Parys. V roku 1684 bol dobytý povstaleckým vojskom Imricha Thökölyho a o dva roky neskôr bol vyhodený do vzduchu strelným prachom.

V roku 1786 boli jeho zvyšky použité ako stavebný materiál pre barokový zámok rodu Andrássyovcov. Posledné dielo skazy na ňom dokonala československá a sovietska armáda v druhej polovici 20. storočia, ktorá si z neho urobila cvičnú strelnicu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať