Ústavný súd odobril väčšinu referendových otázok o rodine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Aliancia za rodinu odovzdala prezidentovi petíciu o gejoch
Záhrada Prezidentského paláca pred začiatkom TB Aliancie za rodinu na tému: odovzdanie petície so 400-tisíc podpismi za vypísanie referenda o ochrane rodiny. Bratislava, 27. august 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

KOŠICE 28. októbra (WEBNOVINY) – Tri referendové otázky sú v súlade s ústavou, jedna nie. V utorok o tom rozhodol Ústavný súd SR na neverejnom zasadaní pléna.

Prezident Andrej Kiska si najskôr preštuduje dnešné rozhodnutie Ústavného súdu SR o referendových otázkach a potom v krátkom čase oznámi svoje rozhodnutie. Ako povedal agentúre SITA hovorca hlavy štátu Roman Krpelan, rozhodnutie ústavného súdu mu však ešte nedoručili.

Na ústavný súd sa obrátil Kiska

Referendum so štyrmi otázkami žiada vypísať Aliancia za rodinu, petíciu podpísalo okolo 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku.

V súlade s ústavou sú referendové otázky: „Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?“, „Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?“ a „Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“

Obrazom: Aliancia za rodinu odovzdala prezidentovi petíciu o rodine

Jedna otázka nie je v súlade s ústavou

V súlade s ústavou nie je v poradí tretia referendová otázka „Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom – najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?“.

K tomuto rozhodnutiu sa podľa § 32 ods. 1 zákona o ústavnom súde pripája odlišné stanovisko sudcov Lajosa Mészárosa a Ladislava Orosza.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska
Firmy a inštitúcie Aliancia za rodinuÚstavný súd SR