Inštitút: Verdikt ústavného súdu je pre LGBTI krokom vpred

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gay, homosexuál
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

BRATISLAVA 29. októbra (WEBNOVINY) – Rozhodnutie Ústavného súdu SR (ÚS SR) o súlade otázok pripravovaného referenda o rodine je krokom k zrovnoprávneniu LGBTI menšiny na Slovensku. Inštitút ľudských práv (IĽP) rozhodnutie súdu víta, povedal pre agentúru SITA výkonný riaditeľ inštitútu Peter Weisenbacher.

Ústavný súd totiž rozhodol, že tretia zo štyroch referendových otázok nie je v súlade s Ústavou SR. Ide o otázku: „Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom – najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?“.

„Výrok, že otázka o zákaze registrovaných partnerstiev je protiústavná, znamená, že zákonné uznanie spolužitia dvoch osôb rovnakého pohlavia je i na Slovensku ľudským právom. Posunuli sme sa tak zasa o krok bližšie k realizácií základného ideálu ľudských práv, a to, aby platili pre všetkých a všetky rovnako,“ vysvetlil Weisenbacher. ÚS SR svojím rozhodnutím umožnil podľa jeho slov realizáciu referenda, no len s troma otázkami, otázka týkajúca sa uznania, registrácie či evidovania životného spoločenstva pred verejnou autoritou a možnosť osvojenia dieťaťa bola označená za protiústavnú, pretože sa týka základných ľudských práv a slobôd.

„Jazyk troch otázok, ktoré Ústavným súdom SR prešli, je plný negatívnych emócií, manipulatívny a pohŕdavý voči menšinám, rešpektujeme však rozhodnutie súdu. Občania sa sami rozhodnú, či na takto položené otázky budú odpovedať, alebo povedia takýmto snahám nie a na referende sa nezúčastnia,“ doplnila programová riaditeľka Inštitútu ľudských práv Alena Krempaská.

Ústavný súd v utorok 28. októbra na neverejnom zasadaní pléna rozhodol, že tri referendové otázky sú v súlade s ústavou, jedna nie. Referendum so štyrmi otázkami žiada vypísať Aliancia za rodinu, petíciu podpísalo okolo 400-tisíc ľudí.

VIAC SA DOČÍTATE TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alena KrempaskáPeter Weisenbacher
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR