Zo školských bufetov na Slovensku zmiznú nezdravé potraviny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Maturity ziaci skola ucitel
Foto: ilustračné, SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 29. októbra (WEBNOVINY) – Nezdravé potraviny by mali zmiznúť z ponuky školských bufetov. Vyplýva to z novely školského zákona, ktorú v stredu schválil parlament.

Návrh podpredsedníčky národnej rady Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) zakazuje na školách predaj doplnkových jedál typu rýchleho občerstvenia, potravín s obsahom soli nad 1,5g/100g hmotnosti, sladkých pekárenských a cukrárenských výrobkov s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, cukroviniek alebo cukrárskych výrobkov balených aj voľných.

Za predaj nezdravých jedál bude hroziť pokuta

Zo školských zariadení sa stratia aj zmrzliny, nanuky alebo mrazené ovocné drene, nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu a dekofeínu, energetické nápoje a ochutené nápoje vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod štyri gramy na 100 mililitre obsahu.

Za porušenie zákona bude hroziť pokuta od 50 do 500 eur. Nové pravidlá nadobudnú účinnosť od 1. januára 2015. Potravinárska komora Slovenska (PKS) upozorňovala, že Zmajkovičovej právna norma sa neopiera o žiadne odborné závery a nepredchádzala jej žiadna odborná diskusia. Poslancov preto komora žiadala, aby návrh obmedzujúci predaj takmer všetkých potravín nepodporili.

Školy majú dostávať príspevky na učebnice

Ministerstvo školstva bude môcť dať základným a stredným školám príspevok na nákup učebníc. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslanca za Smer-SD Ľubomíra Petráka, ktorý predložil k novele školského zákona. Parlament zákon aj Petrákov návrh schválil. Zriaďovatelia základných a stredných škôl si z príspevku ministerstva školstva budú môcť kúpiť knihy zo zoznamu schválených učebníc. Petrák chce zmenou pomôcť riešiť opakujúci sa problém pri centrálnom zabezpečovaní učebníc rezortom školstva.

„Doteraz neexistuje možnosť, aby ministerstvo školstva preplácalo školám učebnice. Keďže je na školách nedostatok učebníc a neexistujú dostatočné kapacity, aby sa centrálne učebnice zabezpečili, vytvára sa možnosť, aby si školy učebnice, ktoré sú schválené a zaradené v zozname, kúpili,“ vysvetľuje Petrák. Zoznam schválených učebníc, textov a pracovných zošitov bude ministerstvo školstva zverejňovať na webovej stránke podľa ročníkov a druhu školy.

Štátny tajomník ministerstva školstva Juraj Draxler sa už pri prerokúvaní návrhu na školskom výbore vyjadril, že zmenu vítajú. „Snahou je takto prispievať najmä na učebnice, ktorých je nedostatok, ktoré chýbajú,“ dodáva. Podľa Draxlera to budú zrejme najmä učebnice na výučbu cudzích jazykov. „Pri tomto návrhu ide predovšetkým o to, aby sme do budúcna neboli konfrontovaní s tým stavom, že školy akoby nútia rodičov, aby kupovali najmä jazykové učebnice z vlastných prostriedkov,“ dodal štátny tajomník.

Maturity ziaci skola ucitel
Foto: ilustračné, SITA/Michal Burza

Riaditeľom dajú viac času na žiakov bez prijímačiek

Rozhodnutia o prijatí žiakov na stredné školy bez prijímacích skúšok budú riaditelia stredných škôl odosielať najneskôr sedem dní pred prijímacími skúškami. Doteraz na to mali desať dní. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslanca za Smer-SD Ľubomíra Petráka, ktorý predložil k novele školského zákona. Parlament zákon aj Petrákov návrh schválil.

Skrátenie 10-dňovej lehoty na odoslanie rozhodnutí o prijatí žiakov bez prijímacej skúšky na sedem dní si podľa Petráka vyžiadala zmena termínu testovania deviatakov. Ministerstvo školstva posunulo pôvodný termín testovania z 8. apríla na 15. apríl, pretože školám sa nepáčilo, že by deviataci mali testy písať hneď po návrate z veľkonočného voľna.

Výsledky testov sa zverejnia najskôr 30. apríla. Keďže prvé termíny prijímacích skúšok na stredné školy sú od 11. mája, riaditelia by pri pôvodnej desaťdňovej časovej lehote boli v strese. Takto budú môcť vydávať rozhodnutia o prijímaní žiakov bez skúšok aj 4. mája. Na stredné školy by bez prijímačiek mali byť prijatí žiaci, ktorí v testoch z oboch predmetov uspeli nad 90 percent a splnili ďalšie kritériá stanovené strednou školou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj Draxler