Vojenskí tajní neodtajnia rozpočet, opozičný návrh zamietli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 30. októbra (WEBNOVINY) – Vojenské spravodajstvo neodtajní svoj rozpočet. Parlament vo štvrtok zamietol novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, v ktorej to navrhovali poslanci Ľubomír Galko (SaS) a Richard Vašečka (OĽaNO).

Ministerstvo obrany by podľa ich návrhu zverejňovalo výšku limitu Vojenského spravodajstva z rozpočtu rezortu, a to v členení na bežné výdavky a kapitálové výdavky. Rovnako by obrana mala zverejňovať výšku rozpočtu pre vojenských tajných v záverečnom účte kapitoly rezortu. Galko a Vašečka tak chcú zlepšiť informovanosť o reálnom čerpaní finančných prostriedkov, najmä to, či sa v priebehu rozpočtového roka zvýšili alebo znížili.

O stimuloch nebude rozhodovať vláda

Vláda nebude rozhodovať o investičných stimuloch. Parlament vo štvrtok zamietol novelu zákona o investičnej pomoci, ktorou opozičná SaS chcela nastoliť stav, aby o investičných stimuloch znova rozhodovala bez výnimky vláda. „Vrátime sa teda do stavu, ktorý platil do 1. mája tohto roku,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

SaS avizovala, že ak Smer-SD návrh zamietne, strana pripraví ústavnú sťažnosť. „Veríme, že sa v parlamente nájde dostatok poslancov, ktorí si rovnako ako my myslia, že aj o daňových úľavách pri investíciách nad 200 miliónov eur má rozhodovať vláda,“ dodal pri predstavovaní návrhu Sulík. Podľa neho udeľovanie daňových úľav v desiatkach miliónov eur zapadá do kompetencií vlády a nie je možné túto zodpovednosť preniesť obyčajným zákonom na ministra hospodárstva alebo ministra dopravy.

Poslanci za Smer-SD na jar tohto roku prijali zmenu v zákone o investičnej pomoci, ktorá umožnila schvaľovať stimuly pri veľkých investíciách aj samotným ministrom, prostredníctvom nepriamej novely, konkrétne cez zákon o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru cez internet. „Už len tento fakt, že sa takáto významná vec schválila v rámci rokovania o úplne inom zákone, stojí na ústavné preskúmanie. Z politického hľadiska to bola typická práca lobistov, operujúcich v rámci Smeru, aby sa daňové úľavy poskytovali čo najďalej od kontroly médií a verejnosti. Minister financií nemôže byť mimo procesu udeľovania investičných stimulov, ktoré majú priamy dopad na verejné financie. Dnešný stav je absurdný,“ konštatoval Sulík.

Poslanci neschválili novelu o prídavku na dieťa

Rodičia budú aj naďalej povinne oznamovať úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ako zabezpečujú starostlivosť o dieťa od dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa do začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky. Parlament vo štvrtok neschválil novelu zákona o prídavku na dieťa, v ktorej poslanci za KDH Monika Gibalová, Pavol Abrhan, Martin Fronc a Marián Radošovský navrhovali túto povinnosť pre rodičov zrušiť.

Splnenie povinnosti nahlásiť štátu spôsob zabezpečenia starostlivosti o dieťa je v súčasnosti podmienkou pre trvanie nároku na prídavok a príplatok k prídavku na dieťa. „Podľa zisťovaní a štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR je zrejmé, že táto povinnosť je nadbytočná a zaťažuje rodičov aj príslušné úrady práce sociálnych vecí a rodiny,“ argumentovali opoziční poslanci.

Úrady práce a sociálnych vecí podľa poslancov za KDH od 1. februára tohto roka evidovali 4 509 rodičov, ktorí mali povinnosť oznámiť, ako zabezpečujú výchovu svojich 4562 detí. Povinnosť si splnilo 3850 rodičov. Inštitút výzvy na splnenie svojej povinnosti použil úrad v 428 prípadoch, z ktorých ani na výzvu nereagovalo 22 rodičov. „Podľa vyjadrení hovorcu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny sa týmto rodičom pozastavilo vyplácanie rodinných prídavkov a následne sa u nich vykonala kontrola. Nedostatky neboli zistené ani v jednom prípade a vyplácanie rodinných prídavkov bolo obnovené,“ upozorňovali opoziční poslanci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír GalkoMartin FroncMonika GibalováPavol AbrhanRichard SulíkRichard Vašečka