Bratislavský kraj porušil rozpočtové pravidlá, tvrdí SaS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
ilustračné foto Foto: ilustračné, Shutterstock

BRATISLAVA 2. novembra (WEBNOVINY) – Bratislavský samosprávny kraj porušil pri dotácii mestu Malacky na ústavnú pohotovostnú službu rozpočtové pravidlá.

Tvrdí to poslankyňa Bratislavského kraja Anna Zemanová zo strany Sloboda a Solidarita. Ako dodala, ide o verejné zdroje a každý výdavok musí byť jasne použitý. Kraj pritom preniesol podľa Zemanovej spoluzodpovednosť aj na mesto Malacky.

Zemanová zároveň upozorňuje na to, že využitie verejných peňazí aj na ten najušľachtilejší účel musí byť v súlade so zákonom a spôsobom, ktorý umožňujú všeobecne záväzné predpisy.

V prvom rade je zodpovedný štát

„Inak je takýto výdavok porušením finančnej rozpočtovej disciplíny a udeľuje sa zaň pokuta až do výšky poskytnutej dotácie, čo je v tomto prípade 580-tisíc eur,“ priblížila Zemanová. Poslankyňa tvrdí, že dotácia kraja pre mesto Malacky na dofinancovanie ústavnej pohotovosti zavádza nezákonný precedens pri poskytnutí dotácie súkromnej obchodnej spoločnosti na vykrytie straty zo zisku a na dofinancovanie nimi poskytovanej služby, čo sú najmä mzdy a iné osobné vyrovnania.

Podľa Zemanovej je v prvom rade zodpovedný za dostupnú zdravotnú starostlivosť pre svojich obyvateľov štát. „Nie je riešením poskytovanie takýchto dotácií z rozpočtu samospráv na zabezpečovanie služieb mimo ich úloh, a to navyše spôsobom, ktorý môže spôsobiť po prípadných kontrolách značné problémy v ich hospodárení,“ uzavrela Zemanová.

Kraj si vraj na dotáciu nevzal úver

Vedenie Bratislavského kraja na vyjadrenie krajskej poslankyne Zemanovej reaguje tým, že rovnakým spôsobom schválili poslanci aj dotáciu pre obec Závod na pitnú vodu, polmiliónovú dotáciu na petržalskú plaváreň ako aj miliónovú dotáciu pre hlavné mesto na opravu ciest, ktorú požadovali najmä poslanci zo strany SaS. Stanovisko poslankyne Zemanovej pritom podľa kraja nedefinuje, k akému porušeniu zákona o rozpočtových pravidlách došlo.

„Podľa zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy môže vyšší územný celok poskytovať dotácie obciam na svojom území ako účasť na financovaní spoločných úloh v záujme rozvoja územia vyššieho územného celku.

Spoločnou úlohou v prípade dotácií na ústavnú pohotovostnú službu v meste Malacky je utváranie podmienok na rozvoj zdravotníctva,“ uviedla Tyšlerová a dodala, že dotáciu podľa zákona o rozpočtových pravidlách nesmú poskytnúť v prípade, že by poskytnutie zvýšilo dlh vyššieho územného celku. „Bratislavský kraj si na poskytnutie tejto dotácie nezobral úver, teda nezvýšil celkový dlh a teda nebola porušená finančná disciplína, ako uviedla poslankyňa Zemanová.“

Státisícová dotácia

Dofinancovanie ústavnej pohotovostnej služby v Nemocnici s poliklinikou v Malackách odsúhlasili poslanci Bratislavského kraja na zastupiteľstve 24. októbra. Poslanci pritom schválili dotáciu 580-tisíc eur, ktorú však neadresovali priamo spoločnosti Nemocničná a. s., ktorá pohotovosť prevádzkuje, ale mestu Malacky. Peniaze z tejto dotácie majú byť pritom účelovo priamo viazané na dofinancovanie ústavnej pohotovostnej služby.

Návrh na dotáciu mal v krajskom zastupiteľstve aj viacero odporcov. Primátor Pezinka Oliver Solga považuje dotáciu za nesystémový krok, keďže podľa neho vytvára precedens. Podobnú pomoc totiž podľa Solgu budú potrebovať v budúcnosti pravdepodobne aj pohotovosti v Pezinku či v Senci.

Ďalší poslanec Ondrej Dostál si myslí, že táto dotácia je podporou súkromného biznisu z verejných zdrojov. Ako dodal, dotácia 580-tisíc eur nie je krytím straty súkromnej spoločnosti, ale financovaním jej zisku. Agentúra SITA požiadala o stanovisko aj vedenie Bratislavského samosprávneho kraja.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anna ZemanováOndrej Dostál
Firmy a inštitúcie BSK Bratislavský samosprávny kraj (VÚC)SaS Sloboda a Solidarita