Slováci budú naďalej v nedeľu pracovať, návrh KDH neprešiel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nakupy vianoce
Vianoce môžu byť aj stresujúce. Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 31. októbra (WEBNOVINY) – Pracovať sa bude aj v nedeľu. Parlament v piatok neschválil novelu Zákonníka práce, ktorou chceli poslanci za KDH zakázať nedeľnú prácu v maloobchode.

Práca v nedeľu, pokiaľ nie je nevyhnutná, je podľa KDH znakom chudoby, nie bohatstva. „Na Slovensku pracujú ľudia v nedeľu najviac z krajín EÚ. Viac ako 19 percent ľudí pracuje v nedeľu. To je najvyššie číslo v európskej dvadsaťosmičke. To sú osoby, ktoré v nedeľu chýbajú pri rodinnom stole. To je každý piaty občan,“ argumentovali kresťanskí demokrati.

Podľa Poliačika by obchody zavreli

Poslanec za SaS Martin Poliačik upozornil, že ak by KDH vedelo presvedčiť všetkých veriacich, aby v nedeľu nenakupovali, obchody by zostali prázdne a zavreli by ich. Ak to však KDH nedokáže, nemalo by svoje videnie sveta vnucovať všetkým. Liberál Jozef Mihál zdôraznil, že ak to KDH myslí s návrhom vážne, mala by sa zakázať akákoľvek práca v nedeľu, nielen v maloobchode.

Podľa poslanca za Smer-SD Andreja Kolesíka by nedeľný zákaz predaja pripravil o prácu asi 3500 ľudí, prevažne žien, ktoré v maloobchode pracujú. Kresťanskí demokrati Kolesíkovi oponovali, že jeho pozmeňujúci návrh, ktorým poslanec Smeru-SD obmedzil ambulantný predaj, by pripravil o prácu 10-tisíc ľudí.

Přidal sa odvolával na iné štáty

Poslanec kresťanských demokratov Alojz Přidal pripomenul, že v mnohých štátoch je voľná nedeľa chránená zákonom. „Vo východoeurópskych štátoch je obrovský atak na nedeľu,“ uviedol. Podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku súčasťou kultúrneho spôsobu života v Európe je voľná nedeľa bez práce. Voľná nedeľa má podľa neho veľký význam nielen pre zdravie pracujúcich, ale aj pre život rodín s deťmi.

Hlasovaním poslanci ukončili 39. schôdzu. Prerokovať nestihli šesťdesiatku opozičných poslaneckých zákonov, ktoré sa presunuli na novembrovú schôdzu národnej rady.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef MihálMartin Poliačik
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieNR SR Národná rada Slovenskej republiky