Muž, ktorý chcel zastreliť Fica, nie je duševne chorý

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Premiér Robert Fico Foto: SITA/AP

KOŠICE 31. októbra (WEBNOVINY) – Na košickom okresnom súde v piatok pokračovalo hlavné pojednávanie s obžalovaným Košičanom Jozefom D., ktorý na tiesňovú linku polície zavolal, že chce zastreliť Roberta Fica. Na pojednávaní v piatok vypovedal znalec z odboru psychiatrie, ktorý spolu s kolegom vypracoval posudok.

Hneď po začatí pojednávania sa sudca zvýšeným hlasom pýtal obžalovaného, prečo zaslal podanie na súdnu radu a či sa mu vyhráža. Obžalovaný Jozef povedal, že súd vôbec nemal žalobu prijať, na čo ho sudca zahriakol, že o tom rozhoduje on a nie žalobca. Jozef doložil, že sa na súdnu radu obrátil, aby preverila postup súdu. Zaslal aj sťažnosť na svojho predchádzajúceho advokáta.

Muža chcú poslať na ‚odvykačku‘

Na piatkovom pojednávaní vypovedal aj znalec z odboru psychiatrie. Uviedol, že obžalovaný v čase spáchania skutku netrpel žiadnou duševnou chorobou. „Schopnosť ovládať svoje konanie bola znížená len pod vplyvom alkoholu,“ povedal znalec. Doložil, že obžalovaný netrpí duševnou chorobou a súdu navrhol, aby mu uložil ambulantné protialkoholické liečenie.

Ďalšia znalkyňa posudzovala závislosť obžalovaného na alkohole. Uviedla, že obžalovaný trpí druhým až tretím štádiom alkoholizmu a aj ona navrhla protialkoholické liečenie ambulantnou formou. Prokurátor nesúhlasil iba s prečítaním posudku znalca z odboru psychológia a požiadal súd, aby vypočul aj tohto znalca. Súd jeho žiadosti vyhovel a pojednávanie odročil na november.

Jozef D. volal opitý na políciu

Jozef D. čelí obžalobe za prečin útoku na verejného činiteľa. Dopustil sa ho podľa obžaloby v marci pred druhým kolom prezidentských volieb, keď opitý zavolal na políciu, že zastrelí kandidáta na prezidenta Roberta Fica. Obžalovaného, ktorý sa na počítači hral online hru, rozčúlilo, že sa mu na monitore objavovala reklama kandidáta Fica.

Jozef pripustil, že mal vtedy dosť vypité. Na súde tvrdil, že nie je vinný, pretože Fico bol v tom čase kandidátom na prezidenta a nie verejným činiteľom – predsedom vlády. Jozef na výrok súdu čaká vo väzbe, pretože porušil podmienky podmienečného prepustenia z výkonu restu za iný trestný čin.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico