V politike som nikdy nepoužil násilie, vravel Mečiar na súde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Meciar
Bývalý šéf ĽS-HZDS dal strane nadobro zbohom. Foto: SITA/Tomáš Somr

BRATISLAVA 3. novembra (WEBNOVINY) – Slovenský expremiér Vladimír Mečiar v pondelok vypovedal ako svedok v kauze bývalého štátneho úradníka ministerstva privatizácie Ivana B. Ten je obžalovaný z vydierania, údajne pýtal v roku 2006 peniaze od podnikateľov v Mečiarovom mene.

Mečiar sa podľa vlastných slov stretol s obžalovaným Ivanom B. len dvakrát. „Nikdy nebol mojím poradcom. Nikdy som od nikoho cez neho o nič nežiadal,“ vyhlásil v pondelok Mečiar na pojednávaní Okresného súdu Bratislava I. Povedal, že Ivan B. určite nerobil pre SIS, ani nepočul, že niečo také rozširuje. Mečiar dostal na súde aj otázku, či mohol byť v roku 2006 prvkom násilia a hrozby. „Bol som v politike dlhú dobu a nikdy som nepoužil násilie,“ reagoval expremiér.

Peniaze pre „starého“

Súd si vypočul aj Igora Klátika, ktorého podľa obžaloby Ivan B. vydieral. Podľa Klátika to bolo v čase, keď predal firmu a mal peniaze. Cez telefón a neskôr esemesky od neho Ivan B. pýtal peniaze „pre starého“.

Najprv milión dolárov, neskôr znížil požiadavku na 500-tisíc. Ivan B. sa mu vraj prezentoval ako Mečiarov človek. Pred súdom vypovedala aj Klátikova manželka, ktorá potvrdila, že muž jej hovoril o esemeskách. „Mala som kvôli deťom obavy, osobne som ich vozila do školy,“ spomínala si. Pojednávanie bude pokračovať 22. januára, zavolajú ďalších svedkov.

Ivan B. sa podľa obžaloby v roku 2006 vydával za prostredníka Vladimíra Mečiara a predstaviteľa SIS. Pýtal údajne peniaze od podnikateľa Mariána Kočnera za nešpecifikovanú ochranu. Keď mu ich nedal, posielal mu výhražné SMS. Napokon Ivana B. zadržala polícia, keď preberal päť miliónov korún (165 969 eur) nastrčených políciou. Podobne vraj vydieral aj Klátika.

Ivan B. pôvodne dostal 10 rokov väzenia

V roku 2009 Ivana B. odsúdil Okresný súd Bratislava I na desaťročné väzenie. Ivan B. pred pôvodným rozsudkom vyhlásil, že je nevinný. V procese vypovedali ako svedkovia vtedajší šéf SIS Jozef Magala, ktorý odmietol, že by Ivan B. niekedy pre SIS pracoval.

Vypovedal vtedy aj Mečiar, ktorý poprel, že by Ivan B. vydieral v jeho mene. Ako uvádza novinárka Júlia Mikolášiková vo svojom blogu, rozhodnutie okresného súdu zrušil krajský súd v júli 2010 a vec vrátil na opätovné konanie. Obžalovaný Ivan B. v tom čase na pojednávanie neprišiel, súd preto vydal na neho vo februári tohto roka príkaz na zatknutie, Ivana B. zatkli v júni. Vo väzbe však neskončil, upozornila Mikolášiková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef MagalaVladimír Mečiar