Okresný súd nemal o Baťovi rozhodovať, konanie neobnovia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kladivko
Foto: mup.vladars.net

BRATISLAVA 3. novembra (WEBNOVINY) – Okresný súd Bratislava I nemal právomoc obnoviť konanie a teda ani zrušiť právoplatný rozsudok Národného súdu v Prahe, ktorý v neprítomnosti odsúdil Jána Antonína Baťu na trest väzenia a prepadnutia majetku.

Uvádza sa to v rozhodnutí Krajského súdu Bratislava, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca súdu Pavol Adamčiak. Krajský súd sa prípadom zaoberal po tom, čo minister financií Peter Kažimír podal sťažnosť proti rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava I, ktorý minulý rok v apríli anuloval rozsudok Národného súdu v Prahe.

Právnik Baťovcov si počká na písomné rozhodnutie

Rodina Baťovcov na základe toho požiadala slovenské ministerstvo financií o vysporiadanie za znárodnený majetok. Právnik dedičov Tomáš Pecina v pondelok pre agentúru SITA uviedol, že si počká na doručenie písomného rozhodnutia a potom sa k téme vyjadrí.

Krajský súd zrušil uznesenie okresného súdu v celom rozsahu a odmietol návrh na povolenie obnovy konania v spomínanej trestnej veci Národného súdu v Prahe, uvádza sa v rozhodnutí. Krajský súd ďalej vysvetľuje, že vo veciach, v ktorých rozhodoval Národný súd v Prahe, môže obnovu konania povoliť len Národný súd v Prahe.

Sťažnosť nie je prípustná

Keďže tento súd už neexistuje, neprichádza obnova konania v takýchto trestných veciach vôbec do úvahy. Na území Slovenskej republiky totiž neexistuje momentálne žiadny súd, ktorý by mohol povoliť obnovu konania v trestných veciach, o ktorých rozhodoval pražský národný súd. Okresný súd Bratislava I mal návrh odmietnuť z dôvodu nedostatku právomoci, uvádza sa v rozhodnutí bratislavského krajského súdu.

Krajský súd označil za chybu aj to, že súd prvého stupňa o konaní verejného zasadnutia o návrhu na povolenie obnovy konania neinformoval aj zástupcu Slovenskej republiky, v tomto prípade ministerstvo financií. Rezortu súd ani nedoručil ako oprávnenému subjektu na podanie sťažnosti uznesenie o povolení obnovy konania. Ministerstvo si ho vyžiadalo samé.

Proti tomuto uzneseniu Krajského súdu Bratislava sťažnosť nie je prípustná.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter KažimírTomáš Baťa