Poslanci neriešili rodinkárstvo, Paška chce kontrolu od NKÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 5. novembra (WEBNOVINY) – Predseda parlamentu Pavol Paška v utorok požiadal listom Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) o vykonanie kontroly v obchodnej spoločnosti MH Development, s. r. o. Išlo o jednu z požiadaviek opozičných strán na stredajšej mimoriadnej schôdzi, ktorú vládny Smer-SD zablokoval, keď jeho poslanci neschválili jej program.

Opozícia okrem iného žiadala prijať uznesenie o tom, aby Najvyšší kontrolný úrad SR vykonal kontrolu hospodárenia s finančnými prostriedkami v spoločnosti MH Development, s. r. o. za obdobie od 31. mája 2012 po súčasnosť.

Paška nevysvetlil, prečo o liste na NKÚ neinformoval verejnosť a poslancov. Zároveň konštatoval, že list so žiadosťou o vykonanie kontroly v MH Development by zaslal aj vtedy, ak sa mimoriadna schôdza nekonala. Vládny Smer-SD na októbrovej schôdzi zamietol opozičnú požiadavku na zaradenie nového bodu programu, a to diskusiu k žiadosti o vykonanie kontroly Najvyšším kontrolným úradom SR v MH Development.

Prezentácia politických bezdomovcov

Keďže Paška poslal NKÚ list, stredajšiu mimoriadnu schôdzu považoval za zbytočnú. „Je to prezentácia politických bezdomovcov, ktorí nás chcú otravovať nielen do komunálnych volieb, ale až do parlamentných volieb v roku 2016 témami, ktoré považujem za úplne zbytočné a nehodlám im venovať v národnej rade, ktorá je zahltená legislatívnymi návrhmi, žiadnu pozornosť,“ konštatoval Paška. Zdôraznil, že v spoločnosti MH Development prebieha kontrola rezortu hospodárstva, prípadom sa zaoberajú orgány činné v trestnom konaní a na organizáciu sa pozrie aj NKÚ.

„Považujem za veľmi dôležité, aby sa každá takáto kauza dôsledne prešetrila, ale aby nebola predmetom zbytočného politického záujmu ľudí, ktorí v politike zatiaľ ľuďom neponúkli nič a národná rada sa pre nich stala jediným priestorom, kde môžu prezentovať svoje názory,“ konštatoval Paška. Opozícia by podľa neho mala ísť medzi ľudí, ponúknuť im program, idey, a keď získa legitímnu väčšinu, potom môže presadzovať svoje názory. „Nikto nikdy nič nezametal, nezametáme, ani nebudeme zametať,“ zdôraznil predseda parlamentu.

Mimoriadna schôdza bola rýchla

Kancelária parlamentu podľa Pašku zatiaľ peniaze, ktoré dostala od MH Development za pokutu jej dnes už bývalého šéfa Ladislava K., naspäť neposlala. Parlament podľa neho nie je vyšetrovací orgán a počká si na výsledky vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní a súdov a podľa toho bude konať.

Mimoriadna schôdza parlamentu, ktorej jediným bodom malo byť prijatie uznesenia Národnej rady SR k vykonaniu kontroly hospodárenia s finančnými prostriedkami v obchodnej spoločnosti MH Development, s. r. o., sa v stredu skončila krátko po tom, ako sa začala. Poslanci totiž neschválili jej program, keď za navrhovaný program hlasovalo len 46 poslancov, 62 poslancov bolo proti a traja poslanci sa zdržali hlasovania. Poslanci ešte pred schvaľovaním programu schôdze vzali na vedomie, že sa podpredsedníčka Národnej rady SR Renáta Zmajkovičová vzdala svojej funkcie.

Opoziční poslanci na čele s nezaradeným poslancom Miroslavom Beblavým žiadali prijať uznesenie o kontrole hospodárenia s finančnými prostriedkami v spoločnosti MH Development, s. r. o. najvyšším kontrolným úradom. Parlament mal tiež v uznesení požiadať ministra hospodárstva Pavla Pavlisa o to, aby odvolal členov dozornej rady tejto spoločnosti a zároveň ich odvolal aj z orgánov obchodných spoločností, v ktorých je rezort hospodárstva spoločníkom. Vedúci kancelárie Národnej rady SR mal zabezpečiť vrátenie finančných prostriedkov zaslaných na účet parlamentu späť obchodnej spoločnosti MH Development.

Bývalý konateľ obchodnej spoločnosti MH Development Ladislav K. je už obvinený z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

VIAC SA DOČÍTATE TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ladislav K.Pavol PaškaRenáta Zmajkovičová