Europoslanec Vladimír Maňka vyjednáva dohodu o rozpočte EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladimir maňka
Foto: SITA

Europoslanec Vladimír Maňka (Smer-SD) bol v minulom volebnom období spravodajcom Európskeho parlamentu pre rozpočet EÚ. Teraz sa stal jedným z tých, ktorí majú vyrokovať dohodu o budúcoročnom rozpočte únie.

Európsky parlament a vlády členských štátov zoskupené v Rade EÚ majú do 17. novembra čas, aby v rámci zmierovacieho konania dosiahli kompromis o rozpočte na rok 2015.

Tým sa to ešte neskončí. Kompromis, ktorý vzíde zo zmierovacieho konania, bude koncom novembra ešte podrobený plenárnemu hlasovaniu v Parlamente.

Európska komisia predstavila svoj návrh rozpočtu na rok 2015 v júni tohto roku. Členské štáty v ňom následne urobili škrty, s ktorými ale nesúhlasí Európsky parlament.

Európsky parlament prijal v októbri stanovisko, v ktorom zvrátil škrty navrhované Radou. Parlament okrem toho požaduje dodatočné prostriedky na financovanie prioritných oblastí, vrátane podpory pre malé a stredné podniky, výskum a vzdelávanie. Keďže stanovisko parlamentu sa nezhoduje s postojom Rady, nový rozpočet bude musieť byť prijatý v rámci takzvaného zmierovacieho konania, kde sa obe inštitúcie budú snažiť o dosiahnutie spoločného kompromisu.

Nedostatok finančných prostriedkov v predchádzajúcich rozpočtoch má na svedomí nedoplatky vo výške 26 miliárd eur.

Parlament chce preto najprv dosiahnuť dohodu o návrhu opravného rozpočtu na rok 2014 a až potom rokovať o rozpočte na rok 2015 . EÚ má schválenú stratégiu. Ale neposkytuje na jej plnenie dostatok rozpočtových zdrojov. Za všetko hovorí 26 miliárd eur nezaplatených faktúr a toto číslo rastie… Ohrozujeme dôveryhodnosť spoločnej Európy.

Vy ste sa stali členom vyjednávacieho tímu Európskeho parlamentu. O čom Vám pôjde?

V zmierovacom konaní sa budem snažiť o dosiahnutie dohody medzi Európskym parlamentom a Radou pre rozpočet 2015. Vidíme, že rozpočet v budúcnosti nemôže byť závislý od toho, či si Rada plní svoje záväzky, alebo nie. Potrebujeme vytvoriť inteligentný európsky rozpočet, ktorý Európskej únii poskytne vlastné zdroje na dosiahnutie jej ambícií bez toho, aby sa zvýšila celková daňová záťaž na obyvateľov. Ak chceme ušetriť, vezmime z vnútroštátnej úrovne všetko, čo dokážeme na európskej úrovni urobiť lacnejšie a efektívnejšie. Tam sú úspory a zdroje – v intenzívnejšej európskej integrácii.

Čo je to zmierovacie konanie?

V záujme dosiahnutia dohody na spoločnom znení sa zvolá Zmierovací výbor, ktorý je povinný predložiť svoju pozíciu do 21 dní. Spoločné znenie musí následne do 14 dní potvrdiť, alebo nezamietnuť Parlament a Rada. V opačnom prípade musí Komisia predložiť nový návrh rozpočtu a celý proces začína od začiatku. Ak na začiatku rozpočtového roka nie je prijatý žiadny rozpočet, uplatňuje sa systém tzv. dočasných dvanástin až do prijatia nového rozpočtu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimír Maňka