Zmajkovičová omilostila štrúdle, vyhovujú školským bufetom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Strudla
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 5. novembra (WEBNOVINY) – Poslankyňa NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) sa dohodla s viacerými pekárňami, že školským bufetom ponúknu zdravé potraviny. Ako povedala Zmajkovičová pre agentúru SITA, jej novela zákona nie je nevykonateľná.

„Existuje sortiment tovaru, ktorý je voľne dostupný v predajnej sieti a vyhovuje normám v súlade s týmto zákonom,“ povedala s tým, že pekárne pripravili širokú paletu pekárenských výrobkov, ktoré nemusela žiadnym spôsobom upravovať a ktoré dodávajú do školských zariadení už teraz a spĺňajú požadovanú normu obsahu soli, ovocnej alebo mliečnej zložky. Ide o ovocné koláče, ako napríklad jablková, višňová štrúdľa, alebo višňovo-maková štrúdľa. „Sú určite vhodnejšie na konzumáciu ako rôzne cukrovinky,“ konštatovala.

Zmajkovičová vymenovala zdravé potraviny

Pekárne majú podľa Zmajkovičovej v ponuke omnoho viac ovocných koláčov, pečiva, celozrnného pečiva a iných pekárenských výrobkov, ktoré sú pripravené kedykoľvek dodávať do školských bufetov. Zároveň zdôraznila, že okrem pekárenských výrobkov existuje celá škála ďalších produktov vhodných do školských zariadení a škôl.

„Jablká, hrušky, banány, pomaranče, mandarínky, hrozno. Jogurty so živými kultúrami, ochutené tvarohy, mliečne nápoje, cereálne tyčinky, detské výživy, 100-percentné ovocné šťavy, ktorých je nespočetné množstvo chutí a druhov. A samozrejme ten najzdravší a najdrahší nápoj – čistá voda,“ upozornila. Podľa nej netreba hľadať 1000 spôsobov, ako sa to nedá, ale stačí nájsť, ako sa to dá.

Vládny Smer schválil návrh

Nezdravé potraviny majú zmiznúť z ponuky školských bufetov po tom, čo parlament schválil novelu školského zákona. Návrh Zmajkovičovej zakazuje v školách predaj doplnkových jedál typu rýchleho občerstvenia, potravín s obsahom soli nad 1,5g/100g hmotnosti, sladkých pekárenských a cukrárenských výrobkov s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, cukroviniek alebo cukrárskych výrobkov balených aj voľných.

Zo školských zariadení sa stratia aj zmrzliny, nanuky alebo mrazené ovocné drene, nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu a dekofeínu, energetické nápoje a ochutené nápoje vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod štyri gramy na 100 mililitrov obsahu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Renáta Zmajkovičová
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky