Poslanci s viacerými funkciami budú brať iba jeden plný plat

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 5. novembra (WEBNOVINY) – Poslanci Národnej rady SR, ktorí majú aj inú verejnú funkciu, by mali dostávať v plnej výške iba plat poslanca. Za výkon každej ďalšej funkcie by mali mať plat najviac v sume minimálnej mzdy.

Navrhuje to premiér Robert Fico v novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú v stredu schválila vláda. Poslanci vyšších územných celkov, ktorí sú zároveň starostami alebo primátormi, by tiež mali poberať v plnej výške len plat starostu alebo primátora a odmenu za výkon funkcie poslanca samosprávneho kraja by mali mať najviac do výšky minimálnej mzdy.

Návrh sa nemá vzťahovať na poslancov obecných zastupiteľstiev, mestských zastupiteľstiev vrátane poslancov zastupiteľstiev mestských častí Bratislavy a Košíc, ktorí nepoberajú za výkon tejto funkcie mzdu alebo plat. Novela by pre obce mohla znamenať úsporu 1000 až 2600 eur mesačne.

Premiér pri predkladaní iniciatívy odmietol, že tento návrh predložil ako súčasť predvolebného boja pred komunálnymi voľbami. „Novelu sme dali do riadneho legislatívneho procesu. V pokoji sa k nej môžeme posadiť po regionálnych voľbách aj s opozíciou,“ uviedol premiér v septembri. Novela by mala mať účinnosť až po skončení tohto volebného obdobia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie Vláda SR