Paška vypočul Ficove rady, zažaluje opozičných poslancov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Paska
Predseda parlamentu Pavol Paška počas rokovania 41. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 5. november 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 5. novembra (WEBNOVINY) – Predseda parlamentu Pavol Paška podá trestné oznámenie na generálnej prokuratúre voči niektorým opozičným poslancom za krivé obvinenie a ohováranie pre kauzu nákupu predraženého CT prístroja piešťanskou nemocnicou.

„Pred trinástimi rokmi, vo februári 2002, ešte som nebol ani poslanec národnej rady, ani som netušil, že budem poslanec národnej rady, som odtiaľ odišiel. A niekto ma dnes bude obviňovať z toho, že ja nesiem zodpovednosť?“ povedal v stredu Paška novinárom.

Zdôraznil, že podnikať začal v roku 1990, keďže november ’89 priniesol okrem slobody slova a pohybu aj slobodu podnikať. Predseda parlamentu upozornil, že za 13 rokov po jeho odchode z firmy Medical Group SK sa v tejto spoločnosti viackrát zmenili akcionári a na jej dnešnú činnosť nemá absolútne žiadny dosah. Paška neodpovedal na otázku, či s predstaviteľmi spoločnosti komunikoval aj po svojom odchode zo spoločnosti. „Čo som chcel povedať, som povedal,“ konštatoval.

Nezaradení podporia schôdzu o odvolaní Pašku

Nezaradení poslanci Juraj Droba, Martin Chren, Jozef Kollár, Daniel Krajcer a Juraj Miškov podporia zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k odvolaniu Pavla Pašku z funkcie predsedu parlamentu, ak sa opozícia dohodne na spoločnom postupe. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytla asistentka Juraja Miškova Martina Fondrková. Individuálne návrhy na odvolávanie členov vlády a predstaviteľov parlamentu podľa poslancov vytvárajú zbytočný priestor na kritiku o nejednotnosti opozície a znehodnocujú odôvodnené a opodstatnené snahy o vyvodenie politickej zodpovednosti voči ministrom či iným odvolávaným funkcionárom.

„Zodpovedný prístup si zo strany opozície vyžaduje vyhnúť sa individuálnym politickým hrám a zhodnúť sa pri takýchto dôležitých návrhoch na spoločnom postupe,“ píše sa vo vyhlásení poslancov. „Preto aj my ako skupina piatich nezávislých poslancov sme pripravení podporiť každé odôvodnené odvolávanie členov vlády a ďalších predstaviteľov vládnej strany Smer, ak sa na ňom dokáže zhodnúť jasná väčšina opozičných poslancov.“ Úmysel zvolať mimoriadnu schôdzu k odvolaniu Pavla Pašku z funkcie predsedu parlamentu avizovali NOVA, SaS a OĽaNO.

Podľa predstaviteľov opozície je predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) spojený s kauzou nákupu predraženého CT prístroja do piešťanskej nemocnice. V minulosti totiž pôsobil vo firme Medical Group SK, ktorá vyhrala tender na dodávku prístroja. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka dozornej rady piešťanskej nemocnice Renáta Zmajkovičová v pondelok v súvislosti s kauzou po výzve premiéra Roberta Fica rezignovali.

Odporúčame aj:

Analytik: Zmajkovičová a Zvolenská to nemohli spískať samé

Zvolenská ako ministerka končí, odstupuje aj Zmajkovičová

Odstúpenie Zvolenskej je treťou zmenou vo Ficovej vláde

Nákup CT je podľa opozície Paškov biznis, chcú aj jeho hlavu

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel KrajcerJozef KollárJuraj DrobaJuraj MiškovMartin ChrenPavol PaškaRenáta ZmajkovičováZuzana Zvolenská
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky