V Bratislave pokrstia Viedenskú električku, dostala nový šat

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Historická Viedenská električka oslavuje 100 rokov
Sto rokov od spustenia premávky si pripomína legendárna lokomotíva z roku 1913, ktorá jazdila po lokálnej dráhe Bratislava - Viedeň. V roku 2012 ju obnovili do jej pôvodnej podoby. Legendárnu Viedenskú električku previezli z Rakúska na Slovensko v roku 2011, keď ju zachránili pred zošrotovaním. Na snímke: Viedenská električka po rekonštrukcii. Foto: SITA/BSK

BRATISLAVA 7. novembra (WEBNOVINY) – Po vyše dvojročnej rekonštrukcii sa verejnosti predstaví legendárna Viedenská električka GANZ Eg 6. Slávnostné privítanie sa uskutoční už v piatok o 11:00 na Nábreží M. R. Štefánika v Bratislave. Agentúru SITA o tom informoval Maroš Mačuha z Bratislavského okrášľovacieho spolku.

Električka bude verejnosti prístupná počas celého víkendu, následne sa premiestni do Múzea dopravy na Šancovej ulici. „Symbolicky, k storočnici otvorenia miestnej dopravy Viedenskej električky, privážame stratenú Bratislavčanku späť domov. Podrobila sa náročnej rekonštrukcii do vystavovateľného stavu a veríme, že sa verejnosti bude páčiť,“ uviedol predseda Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy Michal Milata.

Obrazom: Historická Viedenská električka oslavávila 100 rokov

V piatok čaká električku slávnostné privítanie spojené s krstom. Počas víkendu 8. a 9. novembra bude prístupná verejnosti. Od utorka 11. novembra bude Viedenskú električku možné nájsť v Múzeu dopravy na Šancovej ulici, kde sa predstaví spolu s tematickou výstavou.

Elektrická lokálna železnica Bratislava – Viedeň bola v prevádzke v rokoch 1914 – 1945 a dotvárala neopakovateľnú charizmu Bratislavy. Po zániku lokálnej dráhy sa dve špeciálne vyrobené vozidlá pre bratislavský úsek, GANZ Eg 5 a 6, dostali do Rakúska.

Pôvodný majiteľ, firma Stern a Hafferl, sa vozidlo GANZ Eg 6 rozhodol ponúknuť na predaj alebo zošrotovanie. S pomocou partnerov a veľkého záujmu verejnosti sa električka nakoniec v roku 2011 vrátila domov do Bratislavy a následne prešla náročnou rekonštrukciou.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať