Nedobrovoľné zmiznutie je trestné, Kiska ratifikoval dohovor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Unos
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 7. novembra (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska v piatok ratifikoval Medzinárodný dohovor o ochrane všetkých osôb pred nedobrovoľným zmiznutím z 20. decembra 2006. Parlament ratifikáciu dokumentu odsúhlasil v septembri. Na základe tohto dohovoru sa do nášho Trestného zákona dostal novelou z roku 2011 nový trestný čin – nedobrovoľné zmiznutie.

Dohovor obsahuje definíciu skutkovej podstaty trestného činu nedobrovoľného zmiznutia, ktorý je v ňom považovaný za zločin proti ľudskosti. V dohovore sa za nedobrovoľné zmiznutie považuje zadržanie, väzba, únos alebo iná forma pozbavenia slobody.

Platí to však len v prípadoch, ak sa konania dopustili zástupcovia štátu, osoby alebo skupiny osôb, ktoré konajú s poverením, za podpory alebo s tichým súhlasom štátu.

Ďalšou podmienkou je, že po zmiznutí odmietajú potvrdiť pozbavenie slobody alebo zatajujú osud či miesto pobytu zmiznutej osoby. To má za následok, že daný človek je postavený mimo ochrany zákona. Prezident Ivan Gašparovič podpísal dohovor 26. septembra 2007 v New Yorku na 62. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaIvan Gašparovič