Opozícia premiéra Fica neodvolala, schôdza tromfla rekordy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Sprava: Predseda vlády SR Robert Fico a poslanec NR SR za OĽaNO Igor Matovič počas rokovania 42. schôdze Národnej rady SR o vyslovení nedôvery predsedovi vlády SR. Bratislava, 8. november 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 10. novembra (WEBNOVINY) – Premiéra Roberta Fica sa opozícii odvolať nepodarilo. Na mimoriadnej schôdzi národnej rady za jeho odvolanie hlasovalo 53 zo 133 prítomných poslancov, proti bolo 79 zákonodarcov a jeden sa zdržal.

Ficovo odvolávanie iniciovali poslanci za SDKÚ-DS, SaS, OĽaNO a časť nezaradených. Podľa nich Fico a strana Smer-SD dlhodobo vytvára organizovaný systém, ktorý vedie k podpore klientelizmu a zneužívaniu verejných zdrojov a verejnej moci. Fico v tomto volebnom období čelil odvolávaniu už po tretíkrát. V minulosti opozícia odvolávala Fica pre kauzu kúpy 49-percentného podielu SPP a tiež pre predaj emisií.

Obrazom: Mimoriadna schôdza o vyslovení nedôvery premiérovi Ficovi

Odvolávanie premiéra tromflo všetky slovenské parlamentné rekordy. Išlo o historicky prvé víkendové nočné zasadnutie parlamentu. Doteraz parlament výnimočne rokoval počas víkendu, ale len jeden deň a nie v noci. Teraz poslanci rokovali od soboty od 18:30, s výnimkou jednej polhodinovej prestávky, celý víkend až do pondelka do 19:38.

Dĺžka rokovania 49 hodín je rekordom v akomkoľvek odvolávaní člena vlády. Ak by poslanci vyslovovali Ficovi nedôveru počas štandardného rokovania parlamentu, trvalo by im to viac ako týždeň a pol, teda šesť a pol rokovacieho dňa. Parlament štandardne rokuje od utorka do piatku, v utorok až štvrtok po osem hodín, v piatok šesť. Ficovo odvolávanie by v tomto štandardnom režime, v akom sa konajú normálne schôdze, trvalo cez pol druha týždňa, pričom druhý týždeň by sa o Ficovom páde rokovalo do štvrtkového popoludnia.

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) po hlasovaní o vyslovení nedôvery Ficovi oznámil, že hneď sa bude konať ďalšia schôdza, na ktorej mal čeliť odvolaniu aj on sám. Paškova pozícia v parlamente však zostala nezmenená. Mimoriadna schôdza Národnej rady SR, ktorú iniciovala opozícia, sa skončila krátko po tom, ako sa začala. Poslanci neschválili program s jediným bodom, a to návrhom na odvolanie Pavla Pašku z funkcie predsedu parlamentu. Schôdzu zablokovali poslanci Smeru-SD.

Viac o návrhu na Paškovo odvolanie sa dočítate

—-> V TOMTO ČLÁNKU.

V pondelok v rozprave vystupovali najmä opoziční poslanci. Lucia Nicholsonová (SaS) priznala, že sa v opozícii dohodli na čo najdlhších vystúpeniach. Sama sa rozhodla v rozprave čítať odkazy ľudí predsedovi vlády, ktoré jej napísali na sociálnej sieti Facebook. To sa nepáčilo podpredsedníčke parlamentu Jane Laššákovej (Smer-SD), ktorá ju vyzvala, aby nedehonestovala národnú radu a prestala.

Poslankyňa to však odmietla s tým, že žiadny zákon jej to nezakazuje. Čítala napríklad aj správy ľudí, ktorí predsedovi vlády predpovedali, že skončí ako rumunský prezident Ceausescu. Poslanec Igor Hraško z Obyčajných ľudí zasa viac než hodinu vypočítaval množstvo káuz Ficovej vlády, na ktoré upozornili médiá. Stranu Smer pritom nazýval vládnym zlepencom. Samotný premiér v rokovacej sále nebol, i keď na chvíľu sa v pléne objavil.

V článku ďalej nájdete:

* Premiér Fico na odvolávaní zasa chýbal

* Opozíciu pustil Smer k pultu po viac ako šiestich hodinách

* Zlodejstvo podľa Chrena rozbujnelo do obludných rozmerov

* Opozícia podľa Fica predvádza politické divadlo pred voľbami

* Fico podľa Matoviča koná ako slaboch, ktorý sa bojí pravdy

* Podľa Lipšica rozkrádanie zväzuje lekárom ruky

* Miškov daroval Laššákovej kvet

* Fico je podľa opozície posadnutý jadrovou energiou

* Poslancov pobúrilo vulgárne video

Poslancov pobúrilo vulgárne video

Emócie počas dlhej rozpravy v nedeľu vyvolalo najmä vulgárne video speváka Ega, vlastným menom Michal Straka, ktoré pustil líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič. Raper Ego bol v správnej rade piešťanskej nemocnice, ktorá kúpila predražený CT prístroj. Video, v ktorom tvrdí, že nové „CT-ečko“ v Piešťanoch je skvelé, zverejnil v nedeľu na internete.

Viliam Novotný (SDKÚ-DS) označil speváka za primitíva, ktorý nemôže vedieť, aký CT prístroj nemocnica potrebuje. „Aj keby kúpili CT za 2,6 milióna eur, tak by povedal, že je to skvelý prístroj,“ rozhorčil sa Novotný.

Ľubomír Galko po zhliadnutí minútového videa povedal, že sa až trasie. Nahnevalo ho tvrdenie Antona Martvoňa (Smer-SD), podľa ktorého je Ego raper a používa taký jazyk, aký používa.

Martvoň tiež upozornil, že Ego chodieval aj na známy letný festival Pohoda, ktorý zvykla navštíviť aj expremiéra Iveta Radičová. Lucia Nicholsonová (SaS) reagovala s tým, že je rozdiel ísť na festival a nominovať takého človeka do správnej rady.

Video: Vulgárne video rapera Ega o piešťanskom CT

https://www.youtube.com/watch?v=XWghSNIfr5A

Potlesk si v nedeľu od niekoľkých poslancov, ktorí sedeli v parlamentných laviciach, vyslúžil nezaradený poslanec Juraj Miškov. Konštatoval, že mu v národnej rade chýbajú živé kvety a keďže mu je niekedy zle z arogancie a vzájomného urážania sa, rozhodol sa podpredsedníčke parlamentu Jane Laššákovej (Smer) darovať kvet.

Kvety do zákonodarného zboru priniesol aj Jozef Mihál (SaS). Rozhodol sa ich symbolicky venovať všetkým zdravotným sestrám, ktoré sa nedočkali zvýšenia platov. Za stav zdravotníctva je podľa neho zodpovedný práve Smer a premiér Robert Fico, ktorého chcú odvolať.

Fico na rokovaní chýbal

Premiér počas sobotňajšieho nočného zasadnutia k jeho odvolávaniu v rokovacej sále opäť chýbal podobne ako tomu bolo, keď mu chcela opozícia vysloviť nedôveru pre privatizáciu SPP. Vtedy Fico po úvodnom slove vyzval poslancov a ministrov Smeru-SD, aby zo sály odišli a až do hlasovania sa v pléne neukázal ani on.

Viacerí opoziční poslanci premiérovu neprítomnosť v sále kritizovali. Pripomínali, že expremiérka Iveta Radičová sedela v sále počas svojho odvolávania po celý čas. Musela si pritom vypočuť viacero tvrdých atakov, či už od zákonodarcov Smeru-SD alebo SNS.

Robert Fico
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Premiér sa vo svojom vystúpení poďakoval Paškovi

Fico vystúpil v sobotu v úvode schôdze okolo 20:00, počkal na faktické poznámky, ktorými opoziční poslanci reagovali na jeho prejav, a zo sály pred 22:00 odišiel. V rokovacej sále sa na chvíľu ukázal až v nedeľu ráno po 8:00.

Návrh na svoje odvolanie považuje Fico za neodôvodnený, podľa neho ide o politické divadlo opozície pred komunálnymi voľbami. „Neviete zaujať, chýba vám invencia,“ odkázal v parlamentnej rozprave opozícii, ktorá iniciovala jeho odvolanie.

Predseda vlády vysvetlil, že opozičné strany sa častým podávaním návrhov na odvolanie ministrov snažia zviditeľniť. „Ak chcete viesť kampaň, choďte do miest a obcí. Ponúknite alternatívu, ako by ste spravovali Slovensko,“ konštatoval Fico s tým, že on po regiónoch chodí a opozíciu tam nevidí.

Premiér upozornil, že návrh na jeho odvolanie podpísali politické strany na prahu zvoliteľnosti. Opozícia sa na jeho odvolaní dohodnúť nedokázala, KDH a Most-Híd sa pod návrh nepodpísali. „Dokázali ste znížiť silu argumentov na minimum,“ reagoval Fico na kritiku opozície.

Odstúpenie ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej dal premiér opozícii ako príklad, ako mala postupovať vo vlastných kauzách. Rovnako nekompromisne ako pri predraženom nákupe CT prístroja bude postupovať Fico podľa vlastných slov aj v budúcnosti.

Kauza nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici:

Smer bude chcieť zamiesť kauzu CT pod koberec, tvrdí Bugár

Prípad piešťanského CT bol len zámienkou, myslí si odborník

Fico radí Paškovi zažalovať opozíciu, Raši ministrom nebude

Čižnár chce preskúmanie kauzy, pre ktorú odvolali Zvolenskú

Opozícia, chce preveriť tendre firmy, v ktorej pôsobil Paška

Analytik: Zmajkovičová a Zvolenská to nemohli spískať samé

Zvolenská ako ministerka končí, odstupuje aj Zmajkovičová

Zdravotníctvo bude v rukách lekára, pôsobil vo firme Penty

Odstúpenie Zvolenskej je treťou zmenou vo Ficovej vláde

Nákup CT je podľa opozície Paškov biznis, chcú aj jeho hlavu

Kauza pri nákupe CT je ľudskou chybou, myslí si Čislák

Generálna prokuratúra prijala trestné oznámenia v kauze CT

Riaditeľka piešťanskej nemocnice neodstúpi pre kauzu CT

Premiér sa poďakoval predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi, že mimoriadnu schôdzu zvolal na víkendovú noc, keďže iný dátum vláde nevyhovuje. Fico sa opakovane o opozícii vyjadroval ako o zlepenci, rovnako niekoľko minút čítal kauzy predchádzajúcich pravicových vlád.

„Prečo sa pokúšate urobiť zo seba čistých a spravodlivých a z nás nečistých a špinavých? Veď to sú veci, ktoré sem nepatria,“ vravel predseda Smeru-SD Igorovi Matovičovi (OĽaNO). Označiť vládu za mafiu a zločineckú organizáciu je podľa premiéra smiešne a nedá sa brať vážne. Zdôraznil, že vláda Smeru-SD je v zahraničí rešpektovaná.

Fico pripomenul, že vláda Smeru-SD schválila viaceré protikorupčné opatrenia a zároveň odmietol, že by jeho kabinet kradol opozičné návrhy. V parlamente sa v tomto volebnom období viackrát stalo, že Smer-SD zamietol opozičný návrh a neskôr ho predstavil ako vlastný a schválil ho.

Napríklad KDH do parlamentu predložilo návrh, aby poslanci za viacero funkcií mohli poberať iba jen plat. Vládny Smer-SD tento návrh v parlamente neschválil. Neskôr samotný Fico predstavil návrh Smeru-SD, ktorý poslancom garantuje v plnej výške iba poslanecký plat, za výkon každej ďalšej funkcie by mali mať zákonodarcovia plat najviac v sume minimálnej mzdy.

Smer pustil opozíciu k slovu až po vyše šiestich hodinách

Vládny Smer podobne ako pri odvolávaní ministra práce Jána Richtera zmenil stratégiu a v úvode schôdze za rečníckym pultom stáli výhradne členovia vládnej strany. Opozíciu nepustili „smeráci“ za rečnícky pult dokonca šesť a pol hodiny, za ten čas s výnimkou Igora Matovica (OĽaNO) rečnili výhradne Fico a jeho ministri.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár ako prvý poslanec prihlásený v rozprave začal vystupovať až o jednej v noci. „Opozícia by sa nemala sústreďovať na to, kto bude častejšie pred kamerami, ale ako vyriešime korupciu a katastrofický stav zdravotníctva,“ povedal v pléne Bugár.

Štatistiky podľa neho dokazujú, že slovenské zdravotníctvo je masívne tunelované dodávateľskými firmami. Slovensko má najvyššie výdavky na zdravotnícky tovar v celej OECD. Bugár zdôraznil, že hrozí zlyhanie celého systému zdravotníctva, preto by dnešná schôdza mala byť výhradne o zdravotníctve.

Mimoriadna schôdza parlamentu o vyslovení nedôvery premiérovi Ficovi
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Štát podľa Chrena skrachuje alebo sa ešte viac zadĺži

Predháňaním sa opozičných strán v pokusoch o medializáciu sa podľa predsedu Mosta-Híd docieli akurát to, že z kauzy predraženého nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou sa stane fraška. „Svedčí o tom fakt, že tu dnes v noci sedíme,“ dodal Bugár.

Vládny Smer-SD podľa neho rozkrádaniu v zdravotníctve nedokázal zabrániť. „Pýtam sa, ako je to možné, že najvyšší ústavní činitelia riešia tendre a dozorné rady v okresnej nemocnici? Čo tam hľadá v orgánoch podpredsedníčka parlamentu? Toto považujem za systémový problém a zlyhanie politiky Smeru. Strany, ktorá sa vydáva za sociálno-demokratickú. Teraz to vyzerá, že Smer je vlastne biznis podnik, ktorý sa za politickú stranu len vydáva,“ konštatoval Bugár.

Nezaradený poslanec Martin Chren vyhlásil, že zlodejstvo za druhej ficovej vlády rozbujnelo do obludných rozmerov. „Štát buď skrachuje alebo sa zadlží na desať generácií. Tento legalizovaný spôsob tunelovania kradne Slovensku budúcnosť,“ povedal Chren v parlamentnej rozprave k premiérovmu odvolávaniu.

Smer-SD podľa Chrena Slovensko na konci volebného obdobia neodovzdá krajinu v lepšom stave, než v akom ju prevzalo. „Len sa tvárite, že dobre spravujete krajinu,“ dodal opozičný poslanec. Výsledkom pôsobenia Ficovej vlády podľa Chrena je, že na Slovensku sa kradne, kšeftuje a papaláši.

Fico podľa Matoviča koná ako slaboch, ktorý sa bojí pravdy

Predseda OĽaNO Igor Matovič pri odôvodnení návrhu na Ficove odvolanie v parlamente uviedol, že premiér koná ako slaboch, ktorý sa bojí pozrieť pravde do očí.

Fico podľa neho opätovne prikázal, aby sa schôdza k jeho odvolávaniu konala v noci, tentoraz však aj cez víkend, a nie počas pracovného týždňa. „Čoho sa bojíte, vari nie pravdy? Myslíte, že to vzdáme. Ale nie, urobíme všetko preto, aby sme slovenskú politiku zbavili Fica, ako sme sa zbavili Slotu a Mečiara,“ povedal Matovič.

Mimoriadna schôdza parlamentu o vyslovení nedôvery premiérovi Ficovi
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Premiér, jeho vláda a strana Smer-SD podľa predsedu obyčajných systematicky povyšuje korupčné správanie na štátnu doktrínu. „Robert Fico predstavuje bezpečnostné riziko pre Slovenskú republiku a nemal by zastávať post premiéra,“ konštatoval Matovič. Fico podľa Matoviča umožnil vytvoriť skorumpovaný sofistikovaný systém, ktorý umožňuje ľuďom spriazneným so Smerom rozkrádať štátny majetok. „Korupcia k vám nie je blízko, vy ste opradený korupciou z každej strany,“ dodal Matovič na premiérovu adresu.

Predseda OĽaNO upozornil na posledný dokázaný príklad rozkrádania štátnych peňazí, keď nominanti Smeru-SD v piešťanskej nemocnici kúpou predraženého CT prístroja obrali ľudí o jeden milión eur. Odvolaním ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej a podpredsedníčky parlamentu Renáty Zmajkovičovej Fico podľa Matoviča vyriešil metastázy, ale nádoru z Košíc sa zbaviť nedokázal.

Len na štyroch kšeftoch, ako predražená výstavba diaľnic či predražená dostavba Mochoviec, Fico podľa Matoviča obral občanov o 11,5 miliardy eur.

Podľa Lipšica rozkrádanie zväzuje lekárom ruky

Nezaradený poslanec Daniel Lipšic počas rozpravy povedal, že rozkrádanie zdravotníctva ľuďmi blízkymi Smeru-SD zväzuje lekárom ruky a bráni im v pomoci ľuďom. Podľa Lipšica je korupcia v zdravotníctve najhoršia zo všetkých, pretože tam ide o záchranu ľudských životov. „Vláda však namiesto riadneho vyšetrenia všetky kauzy zametá pod koberec,“ vyhlásil.

Podľa nezaradeného poslanca Martina Chrena premiérov spôsob života vykazuje prejavy papalášizmu. „Žijete v byte, ktorého hodnota sa blíži dvom miliónom eur,“ povedal Chren, Podľa neho by Fico musel byť premiérom 50 rokov, aby zarobil potrebnú sumu peňazí.

Skutoční sociálni demokrati pritom podľa Chrena žijú v trojizbových bytoch a jazdia na octáviach. Podľa Júliusa Brocku (KDH) je nepochopiteľné, že Renáta Zmajkovičová zastávala ako podpredsedníčka parlamentu funkciu v dozornej rade nemocnice. „Kde vo svete je toto bežné ? Aká je toto politická kultúra?“ opýtal sa Fica. Podľa Brocku Smer-SD, Fico a Pavol Paška evokujú v spoločnosti atmosféru s pred roka 1989. „Dúfam, že Vás občania vo voľbách pošlú do minulosti ako poslali komunistov v roku 1989,“ povedal.

Mimoriadna schôdza parlamentu o vyslovení nedôvery premiérovi Ficovi
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Nočným nedeľným rokovaním sa podľa poslanca za KDH Pavla Abrhana vládna strana úporne snaží všetko upratať pod koberec a schovať pred ľuďmi. „Ale toto sa pod koberec zamiesť nedá. Kauza predraženého nákupu CT prístroja je len vrcholom ľadovca,“ dodal Abrhan.

Zdôraznil, že KDH urobí všetko preto, aby sa vyšetrili všetky tendre spoločnosti Medical Group, ktorá figuruje v kauze predraženého nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou. „Smer sa dostáva do formy, v akej bol, keď vládol s HZDS a SNS,“ podotkol Abrhan.

Poslanec za KDH rovnako navrhol, aby parlament prijal uznesenie, ktorým by ocenil odvahu lekára Alana Suchánka a sestry Magdalény Kovačičovej, ktorí na predražený nákup CT prístroja opakovane upozorňovali ministerstvo zdravotníctva i premiéra Roberta Fica.

Premiér je zamilovaný do jadra, tvrdí Kaník

Premiér a jeho vláda sú podľa opozičných poslancov posadnutí jadrovou energiou. Ako počas schôdze o odvolaní Fica z postu predsedu vlády vyhlásil nezaradený poslanec Mikuláš Huba, z premiérovej strany ide priamo o obsesiu.

„Tretí a štvrtý blok Mochoviec už nie sú najaktuálnejšie projekty, vláda chce dokonca úplne nové bloky v Jaslovských Bohuniciach,“ povedal Huba. Podľa neho je však ďalší rozvoj atómovej energie na Slovensku zbytočný a navyše predstavuje pre krajinu výrazné nebezpečenstvo.

„Premiér je zamilovaný do jadra,“ povedal poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). Podľa Kaníka Fico už ako poslanec za SDĽ propagoval na rôznych podujatiach rozvoj jadrových elektrární a robí to doteraz. Spotreba elektriny je pritom podľa neho na Slovensku ustálená, preto nové bloky nie sú potrebné.

Novú energetickú koncepciu, podľa ktorej chce vláda vybudovať nové bloky v Jaslovských Bohuniciach, kritizoval aj Jozef Mikuš (SDKÚ-DS). Projekt rovnako považuje za nepotrebný a finančne nerentabilný. „Dúfam, že táto elektráreň neuzrie svetlo sveta,“ povedal.

KDH a Most-Híd odvolávanie podpismi nepodporili

Návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi podali v piatok do parlamentu opoziční poslanci. Pod návrh za odvolanie Fica sa podpísali poslanci za SDKÚ-DS, SaS, OĽaNO a časť nezaradených. Poslanci za Most-Híd a KDH Ficovo odvolávanie podpismi nepodporili.

„Smer-SD pod vedením Roberta Fica dlhodobo vytvára organizovaný systém, ktorý vedie k podpore klientelizmu a zneužívaniu verejných zdrojov a verejnej moci. Slovensko Ficova vláda posúva od demokracie západného typu k oligarchickému typu demokracie, v ktorom úzka skupina ľudí bohatne a väčšina chudobnie,“ odôvodnil podanie predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

To, čo sa dnes na Slovensku deje, je podľa neho v príkrom rozpore s ideálmi novembra. „Ľudia oprávnene hovoria – toto sme nechceli. Takáto vláda nemá morálne právo vládnuť krajine,“ dodal Kaník.

Chronológia odvolávania členov druhej vlády Roberta Fica v NR SR

november 2012

V Národnej rade (NR) SR sa 19. a ani 20. novembra 2012 nekonala mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, pretože oba dni sa neprezentoval dostatočný počet poslancov. Návrh na vyslovenie nedôvery Borecovi podali opozičné strany KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS po tom, ako vládny Smer-SD 14. novembra 2012 zablokoval rokovanie mimoriadnej schôdze k stavu v justícii. Opozícia upozorňovala na to, že justičný systém dlhodobo požíva nízku dôveru verejnosti, prehĺbila sa však najmä po niektorých informáciách, napríklad o rozhodnutí súdu, podľa ktorého má bývalý prezident SR Michal Kováč zaplatiť exšéfovi SIS Ivanovi Lexovi odškodné a ospravedlniť sa mu za výroky o zavlečení jeho syna do Rakúska. Opoziční poslanci tiež upozornili na trestné stíhanie za film Nemoc tretej moci na podnet sudkyne Heleny Kožíkovej a aj na rozhodnutie súdu, podľa ktorého má generálna prokuratúra Štefanovi Harabinovi zaplatiť 150 000 eur za to, že generálny prokurátor Dobroslav Trnka neoprávnene zasiahol do jeho práv. Premiér Fico 20. novembra 2012 vyhlásil, že postup Smeru-SD, ktorý zablokoval mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu ministra spravodlivosti Boreca, je správny. Opozícia podľa neho odvolávanie ministra nemyslela vážne a rokovanie iniciovala samoúčelne, čo vraj potvrdili výroky viacerých opozičných poslancov, ktorí priznali, že by za odvolanie Boreca z funkcie nehlasovali. Fico zdôraznil, že na vyslovenie nedôvery Borecovi neexistujú žiadne dôvody.

september 2013

Pre kauzu kúpy 49-percentného podielu SPP čelil v NR SR návrhu na vyslovenie nedôvery predseda vlády Robert Fico. Mimoriadna schôdza sa začala 17. septembra 2013 a trvala do 19. septembra 2013, no dvojdňová rozprava bola bez Ficovej účasti, bez účasti ministrov i poslancov vládnej strany. Mimoriadna schôdza odvolanie premiéra SR nepriniesla, pád kabinetu podporilo 59 zo 142 prítomných zákonodarcov, 82 bolo proti a jeden sa zdržal. Opoziční poslanci Ficovi vyčítali, že podklady ku kúpe 49-percentného podielu SPP vznikli na počítači spoločnosti J&T Investment Advisors, ktorá sa už v súčasnosti volá EP Investment Advisors a je prepojená so spoločnosťou Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorá svoj podiel štátu predáva. Fico označil návrh opozície na jeho odvolanie za absolútne absurdný, podľa opozície však mimoriadna schôdza mala zmysel, Ficovu neprítomnosť na schôdzi opoziční poslanci označili za zbabelosť a aroganciu, podľa nich ukázal slabosť a samotný Smer-SD strach.

október 2013

Mimoriadna schôdza NR SR k odvolávaniu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej sa konala 24. októbra 2013. Vysloviť nedôveru Zvolenskej pre tender na licencie pre záchranárske vrtuľníky navrhli opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd a pod návrh sa podpísalo 40 zákonodarcov. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská však vo funkcii zostala, za jej odvolanie hlasovalo 50 zo 128 prítomných poslancov. Opozícia, ktorá ministerku Zvolenskú niekoľkokrát pred mimoriadnou schôdzou vyzvala, aby odstúpila, upozornila, že rezort zdravotníctva udelil povolenia pre stanice v Bratislave a Trenčíne päť dní po tom, ako sa skončili predchádzajúce licencie, čím zanedbal svoje povinnosti a ohrozil tak zdravie a životy ľudí. Exminister zdravotníctva, poslanec za KDH Ivan Uhliarik podotkol, že dva dni pred vypršaním licencie malo MZ k dispozícii všetky podklady, no výberová komisia zasadla až päť dní po skončení licencie.

február 2014

Vládny Smer-SD zablokoval 4. februára 2014 mimoriadnu schôdzu NR SR o predaji emisií počas prvej vlády Roberta Fica v rokoch 2006 – 2010, keď nezahlasoval za jej program. Ani 13. februára 2014 na ďalšej mimoriadnej schôdzi NR SR neodvolali poslanci premiéra Roberta Fica z postu predsedu vlády SR, za Ficov pád a pád celej vlády hlasovalo 49 zo 128 prítomných zákonodarcov, 78 bolo proti a jeden sa zdržal. Mimoriadne schôdze iniciovali opozičné strany KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS. V novembri 2008 ministerstvo životného prostredia a americká „garážová“ spoločnosť Interblue Group podpísali zmluvu o predaji emisných kvót oxidu uhličitého typu AAU pre obdobie rokov 2008 až 2012 za cenu 5,05 eura za tonu. V roku 2008 Slovensko v zmysle tejto zmluvy predalo spoločnosti Interblue Group 15 miliónov ton emisných limitov za približne 75 miliónov eur a ako povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo „na tomto zarobila garážová firma a slovenskí daňoví poplatníci prišli o 47 miliónov eur“. Ešte v októbri 2008 vtedajší minister životného prostredia o tomto pripravovanom obchode so spoločnosťou Interblue Group informoval vládu SR. Na čele vlády stál vtedy súčasný predseda vlády Robert Fico, ktorý neurobil nič, aby obchod zastavil, aj keď to navrhoval vtedajší minister životného prostredia. Premiér tak nesie zodpovednosť za nevýhodný predaj emisií. Podľa Freša má slovenská strana k dispozícii od orgánov Švajčiarskej konfederácie podrobné informácie o osobách, ktoré zarobili na predaji emisných kvót. Premiér Fico viackrát spochybnil existenciu tohto zoznamu a označil ho za bluf.

marec 2014

Za odvolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca hlasovalo na mimoriadnej schôdzi parlamentu 50 zo 131 prítomných poslancov, minister teda zostal vo funkcii. Vysloviť nedôveru ministrovi spravodlivosti navrhli opoziční poslanci pre dovolanie, ktoré Borec podal v kauze bývalého košického komunálneho politika Františka Olejníka, odsúdeného za korupciu na päť rokov nepodmienečne. Komunálny poslanec kandidoval v koalícii, v ktorej bola aj vládna strana Smer-SD. Úplatok si podľa súdu pýtal za to, že vybaví hlasovanie v košickom mestskom zastupiteľstve o predaji lukratívnej budovy za podhodnotenú, zvýhodnenú cenu. Opozícia zdôrazňovala, že minister nevysvetlil dôvody podania dovolania a pripomínala, že v Olejníkovej kauze v žiadnom prípade nešlo zo strany Boreca o zabránenie justičnému omylu. Borec podal dovolanie, lebo podľa ministerstva spravodlivosti v tejto trestnej veci „prvostupňový aj odvolací súd nevykonali dokazovanie v rozsahu, ktoré je nevyhnutné pre správne rozhodnutie v merite veci.

30. októbra 2014

Konala sa mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Podnet na Richterovo odvolanie podpísalo 36 poslancov všetkých opozičných strán. Opozícia chcela ministra práce zosadiť z funkcie pre kauzu prideľovania eurofondov spoločnosti Star EU. Na mimoriadnu schôdzu pozvali aj slovenských europoslancov a zástupcov Európskej komisie na Slovensku. Zistenia Konzervatívneho inštitútu o extrémnej úspešnosti spoločnosti Star EU pri čerpaní eurofondov, ktorú pred niekoľkými rokmi odporúčal starostom vtedajší generálny manažér Smeru-SD Richter, vypovedajú podľa opozičných poslancov o existencii ďalšej tunelárskej schémy obludných rozmerov. Opozícii sa Richtera odvolať nepodarilo, za návrh hlasovalo 50 opozičných poslancov, 77 poslancov Smeru-SD bolo proti a hlasovania sa zdržal jeden opozičný poslanec.

8. novembra 2014

V parlamente sa bude konať historicky prvé víkendové nočné odvolávanie premiéra. Predseda parlamentu Pavol Paška schôdzu k vysloveniu nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi zvolal na dnes na 18:30. Návrh na vyslovenie nedôvery Ficovi podali v piatok 7. novembra do parlamentu opoziční poslanci. Pod návrh za odvolanie Fica sa podpísali poslanci za SDKÚ-DS, SaS, OĽaNO a časť nezaradených. Poslanci za Most-Híd a KDH Ficovo odvolávanie podpismi nepodporili. Opozíciu Paška nechal Fica odvolávať v noci už viackrát, predovšetkým počas prvej Ficovej vlády v rokoch 2006 až 2010, nikdy však premiér nečelil odvolávaniu uprostred víkendu, teda v noci zo soboty na nedeľu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárDaniel LipšicDobroslav TrnkaIgor HraškoIgor MatovičIvan UhliarikIveta RadičováJozef MihálJozef MikušJuraj MiškovĽubomír GalkoLucia NicholsonováĽudovít KaníkMartin ChrenMichal KováčMikuláš HubaPavol FrešoPavol PaškaRenáta ZmajkovičováRobert FicoViliam NovotnýZuzana Zvolenská