Na Slovensku sa bude nakupovať bez peňazí, pôjde o dobrú vec

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bazar
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 29. novembra (WEBNOVINY) – V sobotu sa vo viac ako v 50 slovenských mestách súčasne uskutoční Zóna bez peňazí. Projekt sa za posledné dva roky stretol s veľkým záujmom verejnosti.

Ľudia môžu prostredníctvom podujatia už po tretí raz posunúť ďalej veci, ktoré nepotrebujú, a vymeniť ich za niečo, čím spravia radosť nielen sebe, ale aj svojim blízkym. Bližší program nájdu záujemcovia na stránkach jednotlivých miest, ich zoznam je na internetovej stránke Projekt-zivot.sk/zona a akciu môžu podporiť aj na sociálnej sieti Facebook.

Krajšie Vianoce pre chudobných

„Aj vďaka vám sa tak bude môcť naplniť hlavná myšlienka celej akcie – urobiť krajšie Vianoce tým, ktorí si to nemôžu, prevažne pre nedostatok peňazí, dovoliť. Darčeky predsa nemusia byť nové ani drahé, pokojne to môžu byť veci získané práve na Zóne bez peňazí,“ vyzvala verejnosť zástupkyňa organizátora Zóny bez peňazí Barbora Vitázková, ktorá sa zároveň spolupodieľa i na komunitnom Projekte Život.

„Nie je to len o dobrosrdečnosti jednotlivých ľudí, ale aj o miestach, ktoré poskytli zdarma priestory na túto akciu,“ povedala Vitázková. Ak ľudia podľa nej prestanú riešiť peňažnú hodnotu vecí a začnú si pomáhať tak, že jeden druhému urobia láskavosť, časom dokážu uspokojiť prostredníctvom vzájomnej pomoci väčšinu svojich potrieb a zároveň podporiť recyklovanie vecí, ktoré môžu ešte niekoľko rokov pokojne slúžiť.

Koncerty, vernisáže aj dielne

Veci, ktoré po Zóne bez peňazí zostanú, organizátori rozdelia a posunú ľuďom bez domova, materským centrám, školám, knižniciam či antikvariátom. Hračky zas poputujú deťom v regiónoch s najvyššou nezamestnanosťou a rodinám v hmotnej núdzi.

Mnohé mestá pripravujú i bohatý sprievodný program. „Súčasťou Zóny bez peňazí budú koncerty, vystúpenia, vernisáže, výstavy výrobkov miestnych umelcov a remeselníkov, tvorivé dielne, detské kútiky, arteterapie, literárne posedenia a rôzne workshopy. Nebudú chýbať ani domáce dobroty, čaje z rôznych kútov sveta, joga, ale aj premietanie filmov, stretnutia so známymi osobnosťami a mnoho ďalšieho. A to všetko, samozrejme, zadarmo,“ doplnila Vitázková.

TRNAVA

Zimná Zóna bez peňazí v Trnave bude v sobotu po prvýkrát v priestoroch radnice. Záujemcovia môžu použité, ale ešte stále funkčné veci ,,nakupovať“ bez platenia už od 9:00. Celoslovenský projekt Zóna bez peňazí sa bude konať v šesťdesiatich mestách.

Ľudia môžu priniesť na podujatie veci, ktoré už nepotrebujú, ale ktoré by mohli urobiť radosť iným. „Privítali by sme knižky, bižutériu, kabelky, školské tašky a pomôcky, funkčné a čisté hračky, teplé zimné oblečenie, napríklad svetre, teplé tričká, kabáty, nohavice, sukne, šály, rukavice, kuchynské potreby, hrnčeky a iné,“ povedala Lenka Juríková z organizačného tímu.

Nemali by to byť podľa nej veci staršie ako päť rokov. Vítané sú aj trvanlivé potraviny ako cestoviny, múka, strukoviny, cukor či konzervy, ktorým ešte neuplynula maximálna doba spotreby. Tie poputujú ľuďom v núdzi, o ktorých sa v meste starajú charitatívne organizácie. Veci, ktoré zvýšia, budú tiež smerovať k ľuďom a deťom v núdzi a organizáciám ako Kocúrkovo, Trnavská arcidiecézna charita, Červený kríž a ďalším, ktoré sa im venujú.

Na tohtoročnej Zóne bez peňazí bude opäť pripravená útulná čajovňa, detský kútik, nebudú chýbať tvorivé dielne či arteterapia s Karin Andrášikovou, ktorá sa venuje aj práci s deťmi. Trnavčania si budú môcť pozrieť aj fotky od trnavských fotografov Petra Gelka Lančariča a Richarda Lutzbauera. Podvečer vystúpi pesničkár Graeme Donaldson.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lenka Juríková