Fico napísal Kežmarčanom list, za seba poslal Žigu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico
Kandidát na prezidenta Robert Fico na tlačovej besede k ukončeniu volebnej kampane pred druhým kolom prezidentských volieb. Bratislava, 26. marec 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

KEŽMAROK 11. novembra (WEBNOVINY) – Do Kežmarku v utorok namiesto premiéra prišiel minister životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP) SR Peter Žiga. Sľúbená návšteva Roberta Fica sa neuskutočnila. Kežmarčanom poslal list.

Za dôvod svojej neprítomnosti v ňom označil víkendový maratón v národnej rade v súvislosti s pokusom o jeho odvolanie. V Kežmarku mal od občanov prijať protipovodňovú petíciu s viac ako 3 500 podpismi.

Žiga vidí riešenie v budovaní poldrov

Petičný výbor odovzdal hárky s podpismi ministrovi Žigovi. Ten vidí riešenie niekoľkoročného problému v pláne budovania poldrov, ktorý pripravilo ministerstvo v spolupráci so Slovenským vodohospodárskym podnikom a štátnymi lesmi.

Rezort obrany plánuje v okrese do konca roka 2015 vybudovať 14 poldrov za päť až šesť miliónov eur. Ďalšie štyri plánuje Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) spolu s ministerstvom životného prostredia. Kapacita dvoch väčších bude päť miliónov kubíkov. Jeden by mal byť na toku Ľubica do roku 2016, druhý na Tvarožnianskom potoku do roku 2017. Ich výstavba bude stáť 3,3 mil. eur.

Najväčším problémom je majetkoprávne vysporiadanie, tvrdí Žiga

Za najväčší problém pri ich financovaní považuje minister životného prostredia majetkovoprávne vysporiadanie, bez ktorého nie je možné žiadať o pridelenie peňazí od Európskej komisie. Pomôcť by mal aj štátny rozpočet.

Minister Žiga chce tlačiť na ministra financií Petra Kažimíra a generálny riaditeľ SVP Marián Supek je v prípade nedostatočných finančných zdrojov pripravený siahnuť po úverových prostriedkoch. Podľa Žigu zachová ministerstvo životného prostredia rovnaký postup, ako to bolo v Prievidzi či v Banke pri Piešťanoch.

Stretnutie ministra s petičným výborom sa v Kežmarku uskutočnilo deň po tom, ako mesto hovorilo s občanmi o riešení problémov v kritickej oblasti na sídlisku Sever. Most s nízkou prietočnosťou, kde sa voda opakovanie vylieva, plánuje nahradiť novým. Jeho výstavba by mala stáť 230-tisíc eur. Podľa doterajšieho vedenia mesta by sa prostriedky mali čerpať z budúcoročného mestského rozpočtu. Definitívne rozhodnúť o realizácii projektu môže až nové mestské zastupiteľstvo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter ŽigaRobert Fico