Vláda rokovala v Ubli, severovýchodu dá cez dva milióny eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Predseda vlády Robert Fico počas výjazdového rokovania vlády SR v obci Ubľa, okres Snina. Ubľa, 12. november 2014. Foto: SITA/Viktor Zamborský

UBĽA 12. novembra (WEBNOVINY) – Vláda Slovenskej republiky v stredu na výjazdovom rokovaní v Ubli v okrese Snina riešila problémy severovýchodného Slovenska. Zamerala sa na sociálno-ekonomickú situáciu okresov Prešov, Humenné, Medzilaborce, Snina a Stropkov. Vyše 40 obciam, mestám a organizáciám tohto regiónu rozdelí do konca mesiaca 2,2 milióna eur.

Pôvodný návrh bol na rovné dva milióny eur. Kabinet nakoniec rozhodol, že poskytne obci Volica v okrese Medzilaborce 350-tisíc eur na vodovod. Na vybudovanie tréningovej športovej haly v Prešove však oproti pôvodnému návrhu znížili pôvodný návrh z 350-tisíc na 200-tisíc eur.

Informoval o tom predseda vlády Robert Fico, ktorý po rokovaní uviedol, že výjazdové rokovanie v Ubli bolo doteraz obsahovo najhodnotnejšie. Rozhodnutie rokovať v Ubli zdôvodnil tým, že aj tu žijú ľudia, ktorí si zaslúžia pozornosť rovnako ako inde. V Ubli žije okolo 800 obyvateľov.

Obrazom: Vláda podnikla výjazdové rokovanie na východ Slovenska

Fakultnej nemocnici v Prešove dá vláda na okná

Členovia vlády rozhodli dať na rekonštrukciu mestskej športovej haly v Snine 443-tisíc eur, Fakultnej nemocnici v Prešove na výmenu okien a bezbariérový vstup do hlavného pavilónu uvoľní 350-tisíc eur.

Na protipovodňovú ochranu úpravou Bigovského potoka, ktorý preteká cez obec Zboj uvoľní 177-tisíc eur. Hosťujúca obec Ubľa dostane od vlády 185-tisíc eur a to na rekonštrukciu základnej školy, zdravotného strediska, na telocvičňu v exteriéri a obnovu chrámu sv. Mikuláša.

Vláda podporí aj opravy obecných budov, vrátane škôl, vybudovanie autobusových čakární a dvom cirkvám – gréckokatolíckej a pravoslávnej prispeje na záchranu sakrálnych pamiatok a predmetov.

Súčasne sa vláda zaoberala otázkami cestnej infraštruktúry a problematikou nezamestnanosti. V budúcom roku dostanú úrady práce v Prešove, Humennom a Stropkove na projekty Praxou k zamestnaniu minimálne 3,7 milióna eur. Do marca 2016 ministerstvo dopravy zabezpečí finančné krytie z prostriedkov EÚ začatia výstavby úsekov diaľnice D1, zabezpečí začatie verejného obstarávania na dokumentáciu pre EIA a dokumentácie pre územné rozhodnutie na rýchlostnú cestu R 4 v úseku Kapušany – štátna hranica Slovensko – Poľsko.

Začnú sa stavebné a bezpečnostné opatrenia na zníženie nehodovosti na ceste Šarišský Štiavnik – Hunkovce a úsek Lipníky – Giraltovce, rekonštrukcia cesty Smilno – Svidník a oprava štyroch križovatiek v Prešove a jednej v Bardejove. Do konca budúceho roka v rámci projektu proti živelným pohromám a modernizácie Dobrovoľného hasičského zboru vyčlení vláda päť miliónov eur pre Prešovský kraj.

Nevymenovali štátneho tajomníka

Kabinet mal v stredu prerokovať aj návrh na vymenovanie štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorým sa mal stať Radoslav Čuha, súčasný riaditeľ Fakultnej nemocnice Jána Adama Reimana v Prešove, zároveň podpredseda Prešovského samosprávneho kraja a tiež krajský poslanec.

Kancelária štátneho tajomníka na MZ SR zostala prázdna po tom, čo sa z nej na ministerské kreslo presunul Viliam Čislák. Vláda sa však nakoniec rozhodla tento bod programu vypustiť. Podľa hovorkyne predsedu vlády SR Beatrice Szabóovej bude prerokovaný na riadnom zasadnutí kabinetu.

Premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák sa popoludní zúčastnili v Humennom na dvoch akciách. O 13:30 bolo v okresnom úrade naplánované slávnostné otvorenie klientskeho centra štátnej správy, následne o 14:15 sa predstavitelia zúčastnili na slávnostnom otvorení zrevitalizovaného parku a mestskej zóny pri hoteli Karpatia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert FicoRobert KaliňákViliam Čislák
Firmy a inštitúcie Vláda SR