Beblavý by chcel z peňazí za Telekom oddlžiť mestá a obce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovak Telekom
Slovak Telekom Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 12. novembra (WEBNOVINY) – Znížiť dlhy miest a obcí z peňazí získaných z privatizácie Slovak Telekomu navrhuje v novele zákona o finančnej pomoci obciam nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

Opozičný zákonodarca chce rovnako umožniť, aby štát miestnym samosprávam prispel financiami na spätné odkúpenie majetkových podielov firiem so zásadným významom pre danú obec, ktoré v minulosti privatizovali a ukázalo sa to ako neúčelné. Ide o podniky, ktoré sa zaoberajú odpadom, dopravou či teplom. Program má byť otvorený pre všetky obce a mestá na Slovensku ako aj pre mestské časti v Bratislave a Košiciach.

Štát v oboch prípadoch poskytne návratnú finančnú výpomoc za podmienky, že obec priloží na rovnaký účel rovnaký objem peňazí. „Inými slovami, ak by obec získala na zníženie dlhu od štátu 500-tisíc eur, musela by sama prispieť tiež 500-tisíc eur a dlh znížiť o 1 000 000 eur. Podobný princíp sa má uplatňovať aj pri spätnom odkúpení podielov a akcií. Po splnení podmienky znížiť dlh následne vláda SR rozhodne o odpustení návratnej finančnej výpomoci,“ vysvetľuje Beblavý.

Pomoc obciam, ktoré si budú môcť vybrať, či chcú znížiť dlh alebo odkúpiť sprivatizované firmy, navrhuje podpredseda Siete financovať z príjmov z privatizácie 49 percentnej majetkovej účasti štátu a Fondu národného majetku SR v obchodnej spoločnosti Slovak Telekom, a. s., ktorú už vláda schválila. Odhady hovoria, že za predaj Telekomu môže štát získať do jednej miliardy eur. „Navrhujeme, aby bola polovica z tejto sumy použitá práve na pomoc samosprávam,“ konštatuje Beblavý.

Návrhom sa bude parlament zaoberať na decembrovej schôdzi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Beblavý
Firmy a inštitúcie Slovak Telekom