Andrej Kiska prezradil, ako zahlasuje v referende o rodine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kiska
Prezident SR Andrej Kiska počas vyhlásenie prezidenta SR ku komunálnym voľbám. Bratislava, 12. november 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 12. novembra (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska v stredu prezradil, ako bude hlasovať v referende o ochrane rodiny.

Ako človek konzervatívny podporí prvé dve otázky referenda, pri otázke týkajúcej sa oblasti sexuálnej výchovy na školách však bude proti. „Sú otázky, pri ktorých mám veľmi jasné stanovisko. Som človek konzervatívny s porozumením toho, čo očakávajú menšiny alebo druhá skupina,“ vyhlásil Kiska na stredajšej tlačovej besede.

Obrazom: Aliancia za rodinu odovzdala v auguste Kiskovi petíciu

Prezident je za sexuálnu výchovu

V prípade poslednej referendovej otázky však bude proti, hoci súhlasí s tým, že množstvo vecí v školstve nefunguje dobre a rozumie tiež výhradám k tomu, čo sa niekedy na školách učí. „Ale napriek tomu si myslím, že je nutnosťou, aby v školách bolo základné vzdelanie v oblasti sexuálnej výchovy,“ ozrejmila hlava štátu svoje stanovisko.

Referendum by malo obsahovať tri otázky. Ústavný súd rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky: „Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?“, „Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?“ a „Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“

Prezident však ešte referendum vyhlásiť nemôže, keďže ústavný súd mu stále nedoručil svoje rozhodnutie. Hlave štáte sa zdá, že súdu to trvá pridlho. „Pokiaľ nedôjde v najbližšom období ku krokom, určite vyviniem vlastnú iniciatívu k tomu, aby bolo to rozhodnutie doručené do kancelárie prezidenta čím skôr,“ konštatoval Kiska. Hneď ako mu rozhodnutie doručia, v termínoch, ktoré sú mu dané, referendum vyhlási.

Aliancia ocenila Kiskovo rozhodnutie

Aliancia za rodinu, ktorá žiada vypísať referendum o ochrane rodiny, privítala vyhlásenie prezidenta Andreja Kisku o referende. „Oceňujeme, že prezident sa pridal k väčšine občanov Slovenskej republiky, ktorí si vážia manželstvo a rodinu, a v otázke manželstva muža a ženy a adopcií detí pármi rovnakého pohlavia je za zachovanie súčasného stavu a bude hlasovať v referende áno,“ povedal agentúre SITA hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík.

Podľa Chromíka v súvislosti so slovami Kisku o sexuálnej výchove zrejme došlo k nedorozumeniu. „Táto otázka nie je o zákaze sexuálnej výchovy v školách, ale o prednostnom práve rodiča vychovávať dieťa v súlade so svojím presvedčením a hodnotami a o práve konkrétneho rodiča a dieťaťa odmietnuť vzdelávacie programy v citlivej oblasti, ktoré sú s nimi v rozpore,“ vysvetlil Chromík. Z vyjadrenia prezidenta Aliancia podľa neho nadobudla pocit, že ani jemu táto téma nie je ľahostajná. Preto do konca tohto týždňa požiadajú Kisku listom o stretnutie, na ktorom by mu radi vysvetlili ich postoj a požiadali ho o informácie k samotnému termínu a spôsobu následných krokov vyhlásenia referenda.

Iniciatíva by privítala stretnutie s prezidentom

Iniciatíva Inakosť zaujme stanovisko a predstaví svoje argumenty k referendovým otázkam po tom, ako sa oboznámi s odôvodnením rozhodnutia ústavného súdu. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol výkonný riaditeľ iniciatívy Martin Macko, „privítali by sme, keby si pán prezident vypočul aj stanovisko organizácií obhajujúcich práva LGBTI ľudí najmä v prípade, ak k nim zaujíma zásadné stanovisko“. Ako ďalej poznamenal, preto sa opätovne pokúsia požiadať o stretnutie, keďže raz ich už odmietol. „Vypočutie našich argumentov, okrem iného aj o tom, prečo je právne uznanie rodín párov rovnakého pohlavia v skutočnosti konzervatívnou agendou, je z nášho pohľadu minimum, ktoré by prezident všetkých občanov a občianok Slovenska mal urobiť,“ dodal.

Ústavný súd koncom októbra na neverejnom zasadaní pléna rozhodol, že tri otázky referenda o rodine sú v súlade s ústavou, jedna nie.

VIAC SA DOČÍTATE TU.

Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350-tisíc občanov, a to do 30 dní od prijatia petície občanov. Prezident môže pred vyhlásením referenda podať na Ústavný súd SR návrh na rozhodnutie, či je predmet referenda v súlade s ústavou alebo s ústavným zákonom. Ak prezident podá na ústavný súd návrh na rozhodnutie, od podania návrhu až do nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia Ústavného súdu SR spomínaná lehota neplynie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaAnton Chromík
Firmy a inštitúcie Aliancia za rodinu