Svedok v prípade objednávky vraždy Kubašiaka zmenil výpoveď

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Róbert Petluš
Róberta Petluša odvádzajú po svedeckej výpovedi z pojednávacej miestnosti banskobystrického okresného súdu v roku 2008. Foto: archívne, SITA/Dušan Hein

BANSKÁ BYSTRICA 13. novembra (WEBNOVINY) – Pred senátom Okresného súdu v Banskej Bystrici dnes ožili udalosti okolo vraždy horehronského podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky zo 14. novembra 2006.

Odsúdený expolicajt Róbert Petluš ako svedok uviedol, že objednávateľom útoku na Kubašiaka bol jeho spoločník Igor Š. Podľa Petluša však nešlo o objednávku vraždy, ale lúpežné prepadnutie so snahou získať dokumenty zo spoločného podnikania. Prokurátor ako objednávateľa vraždy stíha práve Igora Š., ktorý odmieta, že by si bol vraždu objednal.

Za zmenou výpovede sú vraj peniaze

Petluš na novom hlavnom pojednávaní vypovedal ináč, ako na predošlom procese, keď tvrdil, že Igor Š. si u neho nič neobjednával. Za zmenou výpovede je údajne skutočnosť, že za krádež dokumentov mali útočníci okolo Petluša dostať dva milióny korún, ale doteraz sa tak nestalo. Objednávku na lúpež „pre Igora Š. veľmi dôležitých dokumentov“ dostal Petluš prostredníctvom bývalého breznianskeho policajta Miroslava R., ktorý pre Igora Š. vykonával „nejaké“ činnosti.

Následne mal Igor Š. na stretnutí s Petlušom potvrdiť, že zaplatí dva milióny, lebo „tie dokumenty mu za to stoja“. Miroslav R. mal tiež monitorovať Kubašiaka aj jeho manželku, a Petlušovi ukázať ich dom a sídla firiem. Odmenu za dokumenty mal Miroslav R. odovzdať tak, že s manželkou príde do kaderníctva Petlušovej manželky Patrície.

Obžalovaný považuje výpoveď za účelovú

Obžalovaný Igor Š. ako aj Miroslav R. zhodne popreli, že by si u Petluša boli niečo také objednávali. Obžalovaný podnikateľ vyhlásil, že žiadne dokumenty od Kubašiakovcov nepotreboval, pretože všetko bolo v sídle spoločných firiem. Právny zástupca vdovy po zavraždenom však pripomenul vyhlásenie na pojednávaní v obchodnoprávnom spore, kde Igor Š. uviedol, že nemali originál zmluvy o pôžičke šestnásť miliónov a ďalšie dokumenty.

Obžalovaný Igor Š. povedal, že výpoveď expolicajta Petluša považuje za účelovú, ktorej predchádzala návšteva dvoch neznámych mužov v jeho rodinnom dome v Brezne. Jeden z nich sa mu snažil vysvetliť, že ak nezaplatí istú čiastku, zmení Petluš výpoveď. Igor Š. to označil za vydieranie, ale vec neoznámil polícii, iba svojmu právnikovi.

Súd bude pokračovať budúci rok

Prvostupňový súd sa prípadom Igora Š. ako objednávateľa vraždy už raz zaoberal a oslobodil ho. Uznal ho za vinného z pokusu trestného činu vydierania manželov Kubašiakovcov, za čo mu uložil 6,5 roka nepodmienečne a peňažný trest 33-tisíc eur.

Krajský súd na základe odvolaní prokurátora aj obžalovaného v septembri 2011 rozsudok zrušil a prípad vrátil na doplnenie dokazovania. Nový proces sa mal začať vo februári 2012. Prvostupňový súd však nemohol pojednávať, pretože právny zástupca vdovy Roman Kašuba podal na Ústavný súd SR sťažnosť pre porušenie práva jeho klientky na zákonného sudcu v súvislosti s odvolacím konaním na krajskom súde. Ústavný súd návrhu nevyhovel a senát Okresného súdu mohol pojednávať.

Senát vypočul expolicajta Róberta Petluša, ktorý je odsúdený za vraždu Jána Kubašiaka a Miroslava R. Vzhľadom na rozpory v ich výpovediach sa uskutočnila aj konfrontácia, ale všetky Petlušove tvrdenia Miroslav R. odmietol. Nevyjadril sa ani k skutočnosti, že medzi ním a Petlušom bola v októbri a novembri 2006 intenzívna telefonická komunikácia.

Nové hlavné pojednávanie s Igorom Š. pokračuje koncom januára budúceho roku. Sudca si vypočul návrhy prokurátora a obhajoby na doplnenie dokazovania, ale zváži, koho predvolá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Róbert Petluš