Nepriznané príjmy Pašku preverí výbor, Smer sa ho zastane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Paska
Predseda parlamentu Pavol Paška údajne nepriznal všetky príjmy. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 14. novembra (WEBNOVINY) – Podaním Daniela Lipšica na predsedu parlamentu Pavla Pašku sa parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií bude zaoberať 2. decembra.

Obrazom: Pred rezidenciou Pavla Pašku protestovali stovky ľudí

Agentúre SITA to potvrdil predseda výboru a poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný. Lipšic Paškovi vyčíta, že v majetkovom priznaní nepriznal príjmy z prevodu obchodných podielov svojich spoločností, ktoré predal v roku 2008, rovnako ani zisky spoločnosti KOMED s. r. o. z rokov 2011 a 2013, v ktorej je Paška jediným spoločníkom. KOMED podľa Lipšica v roku 2011 dosiahla čistý zisk 100 000 eur a v roku 2013 20 000 eur. Vládny Smer-SD konanie voči predsedovi parlamentu zamietne, teda bude hlasovať za to, aby sa v ňom nepokračovalo, uviedol pre agentúru SITA podpredseda výboru a poslanec za Smer-SD Otto Brixi.

Zákon o konflikte je podľa Novorného deravý ako ementál

„Ústavný zákon o konflikte záujmov jednoznačne hovorí o tom, že verejný funkcionár musí v majetkovom priznaní uviesť všetky svoje príjmy, aj príjmy z iných činností. Pán Paška porušuje zákon a svoje príjmy zo súkromného podnikania nezverejňuje,“ argumentoval minulý týždeň Lipšic. „Niet čo dodať, fakty sú na stole. Pán Paška zakrýva svoje skutočné príjmy tým, že ich nepriznáva,“ konštatoval líder OĽaNO Igor Matovič.

Novotný ako predseda výboru uvedie Lipšicov podnet na výbore a bude odporúčať, aby výbor v konaní pokračoval. „Je to na hrane. Verejný funkcionár podľa zákona o konflikte záujmov uvedie v majetkovom priznaní svoje príjmy za predchádzajúci rok a to z výkonu funkcie verejného funkcionára a z výkonu iných funkcií, zamestnaní alebo činností, v ktorých vykonávaní pokračuje aj po ujatí sa výkonu funkcie verejného funkcionára,“ vysvetlil Novotný. Keďže zákon o konflikte záujmov je podľa neho deravý ako ementál, dá sa jeho znenie vykladať rôznymi spôsobmi. Podľa jedného pohľadu by mali verejní funkcionári uvádzať všetky svoje príjmy, podľa iného nie, keďže ich zákon explicitne nevymenúva.

Ak by aj výbor dokázal, že Paška v majetkovom priznaní príjmy neuviedol, nehrozila by mu za to žiadna sankcia, keďže ju zákon v tomto prípade neukladá. „Podľa toho, ako hlasovali v minulosti poslanci za Smer-SD, nemám veľké očakávania, že v podnete budeme pokračovať,“ uzavrel Novotný.

Smerák Brixi vraj chce nový zákon o konflikte záujmov

„Podľa znenia ústavného zákona je zrejmé, že predseda parlamentu sa nedopustil žiadneho porušenia zákona. Nebudeme sa podieľať na politickom zneužívaní výboru,“ povedal Brixi. Lipšic podľa jeho slov podnetom voči Paškovi vedie politický zápas a snaží sa o vlastné zviditeľnenie sa, technicky sa podanie podľa Brixiho neopiera o žiadny právny relevantný základ.

„Konanie pána Lipšica sa nesie výlučne v politickej rovine, nie odbornej. Do takého konania by sa výbor nemal nechať vťahovať,“ poznamenal Brixi. Podľa jeho slov výbor aj v minulosti konal výlučne v medziach zákona a nie podľa toho, ako si to jednotliví politici priali, bez ohľadu na to, či išlo o konania voči vládnym alebo opozičným predstaviteľom.

Podpredseda výboru a poslanec za Smer-SD Otto Brixi podľa vlastných slov urobí všetko pre to, aby do konca volebného obdobia parlament prijal nový zákon o konflikte záujmov, ak na to nebude široká politická vôľa, bude sa usilovať aspoň o jeho novelizáciu v častiach, na ktorých sa Smer a opozícia zhodujú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičOtto BrixiPavol PaškaViliam Novotný
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky