Zamestnancov škôl v rámci samospráv podhodnocujú, tvrdí KDH

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 18. novembra (WEBNOVINY) – Zamestnanci zariadení v školstve, ktoré sú financované z originálnych kompetencií, teda z podielových daní obcí a miest, sú podľa podpredsedníčky KDH Miroslavy Szitovej dlhodobo podhodnocovaní v odmeňovaní.

Ako povedala minulý týždeň pre agentúru SITA, sú to zamestnanci materských škôl, základných umeleckých škôl či školských klubov. „Zo zákona majú umožnené získavanie kreditov, ich mzda však ostáva nezmenená. Učiteľ v ZUŠ-ke získa kredity, ale vo svojej výplate to nepocíti,“ upozornila.

Údajne diskriminačný a zlý postup

Szitová zároveň kritizovala presun časti škôl a školských zariadení pod ministerstvo vnútra, pretože obeťou sa stali učitelia, odborní zamestnanci a nepedagogickí zamestnanci. „Trpí celý systém a naďalej klesá úroveň vzdelávania. Ak máme pomôcť revitalizácii školstva, potom je nevyhnutné, aby jeho zložky boli riadené a metodicky vedené jedným ministerstvom, ministerstvom školstva a zamestnanci odmeňovaní rovnakou metodikou,“ uviedla.

Odmeňovanie zamestnancov s rovnakou kvalifikáciou je potom rozdielne podľa toho, pod ktorý rezort patria. „Tento postup je diskriminačný a zlý. Nie je predsa možné, že učitelia, odborní zamestnanci a nepedagogickí pracovníci sú rozdielne odmeňovaní. Ak patria pod ministerstvo školstva, dostanú odmenu 100 eur, ak pod ministerstvo vnútra, dostanú 200 eur. Keď je zriaďovateľom samospráva, nedostanú nič,“ konštatovala podpredsedníčka KDH.

Minister avizoval koncoročné odmeny

Minister školstva Peter Pellegrini informoval, že učiteľom vyplatia koncoročné odmeny 100 eur. Ministerstvo školstva udelí odmeny 61-tisíc pedagogickým pracovníkom a 20-tisíc nepedagogickým pracovníkom, ktorých financuje rezort. Ako povedala hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová, na odmeny pôjde 11 miliónov eur, ktoré ušetrilo ministerstvo na svojej prevádzke. Hovorkyňa dodala, že v tejto sume sú už aj odvody zamestnávateľov.

Zároveň povedala, že ministerstvo školstva sa diskusii o zjednocovaní odmien nebráni. Treba však rokovať so Združením miest a obcí Slovenska a ministerstvom vnútra, ktoré vypláca odmeny pre špeciálne školy a bilingválne gymnáziá. Ako informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová, ministerstvo vnútra vyplatilo odmeny po 200 eur pre 10 299 zamestnancov škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti okresných úradov ministerstva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Pellegrini
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieMŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR