Od tragickej smrti baníkov v Novákoch uplynulo osem rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Od banského nešťastia v Novákoch uplynulo osem rokov
Od tragického závalu v bani Nováky uplynie osem rokov. Pod zemou v novembri 2006 zahynuli štyria baníci. Na snímke: Banícka a smútočná čierna vlajka zavesená na pol žrde po tom, čo sa potvrdila prvá obeť banského nešťastia. Nováky, 17. november 2006. Foto: archívne, SITA/Richard Nemec

BRATISLAVA 16. novembra (WEBNOVINY) – Od tragického závalu v bani Nováky v nedeľu uplynie osem rokov. Pod zemou v novembri 2006 zahynuli štyria baníci.

Obžalovaní riadiaci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza Karol D., Jozef H., Dalibor R. a Stanislav V. sa podľa prokurátora z nedbanlivosti dopustili prečinu všeobecného ohrozenia, za ktorý im hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.

Obrazom: Od banského nešťastia v Novákoch uplynulo osem rokov

Hlavné pojednávanie s obžalovanými sa začalo na Okresnom súde v Prievidzi v apríli 2013. Termín vyhlásenia rozsudku sa nedá určiť, na súde pokračuje dokazovanie.

Tragédia sa stala 16. novembra 2006. Baníci Pavol Papaj, Vladimír Ondrejka, Jozef Néčey a Milan Zrnek mali od 32 do 45 rokov, boli ženatí a mali deti. V čase závalu boli v bani aj ďalší ľudia, tým sa však podarilo ujsť. Po závale nasledovala záchranná akcia, avšak po 55 hodinách zhasla nádej, že by niekto zo štvorice mužov mohol prežiť. Ich telá hľadali ešte niekoľko mesiacov a o ich vyhlásení za mŕtvych musel rozhodnúť súd.

Banici novaky
Foto: archívne, SITA/Richard Nemec

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať