Platy ústavných činiteľov sa opäť zmrazia, rozhodol výbor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 18. novembra (WEBNOVINY) – Platy ústavných činiteľov opäť neporastú. Návrh na zmrazenie platov politikov, verejných funkcionárov a sudcov, ktorý predložili poslanci za Smer-SD, v utorok ústavnoprávny výbor odporučil parlamentu schváliť.

Novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorá mala zabrániť ich rastu platov, ešte koncom augusta do národnej rady predložili aj poslanci za OĽaNO, o ich návrhu však parlament zatiaľ nerokoval.

Nemajú porásť ani odmeny

Platy poslancov, členov vlády, ministrov, generálneho prokurátora, predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu ostanú zmrazené na úrovni platov z roku 2011. Sudcovia ústavného súdu aj všeobecných súdov majú poberať plat na úrovni platov z roka 2012. Neporastú ani odmeny asistentov poslancov a výdavky na prevádzku poslaneckých kancelárií, ktoré zostanú v roku 2015 rovnaké ako v roku 2011. Vládna strana si od návrhu sľubuje úsporu výdavkov štátneho rozpočtu vo výške 14,1 milióna eur.

„Uvidíme, akú skúsenosť budeme mať s ústavným súdom, pokiaľ ide o zmrazenie platov sudcov,“ povedal predseda ústavnoprávneho výboru Robert Madej (Smer-SD). Podľa jeho slov už nejde o jednorazové opatrenie, keďže platy sudcov nerástli ani v minulom roku.

Harabin sa už obrátil na prokuratúru

Súdna rada na októbrovom zasadnutí vyjadrila svoj nesúhlas s návrhom na ďalšie zmrazenie platov sudcov. Predsedníčku Janu Bajánkovú rada zaviala rokovať o tejto problematike s tým, aby kompetentní „zvážili nutnosť schválenia takéhoto kroku“. Ak rokovania budú neúspešné, Bajánková sa môže obrátiť na Ústavný súd SR. Bajánková diskutovala o platoch sudcov s premiérom Robertom Ficom aj s predsedom parlamentu Pavlom Paškom, rokovania sa zatiaľ neuzavreli.

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin 14. novembra podal podnet na generálnu prokuratúru, ktorá má prešetriť zákonnosť konania skupiny poslancov NR SR za stranu Smer-SD pri navrhovaní zmrazenia platov sudcov.

VIAC SA DOČÍTATE TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Róbert MadejŠtefan Harabin