Rusínske internetové rádio rusyn FM oslávi dva roky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Štefaňák - riaditeľ rádia rusyn FM
Peter Štefaňák - riaditeľ rádia rusyn FM Foto: Súkromný archív Petra Štefaňáka

BRATISLAVA 18. novembra (WBN/PR) – Tretieho decembra uplynú dva roky, odkedy prvýkrát zaznelo do „éteru“ rusínske internetové rádio rusyn FM. Občasné vysielanie postupne prerástlo do ustálenej programovej štruktúry so stabilným pracovným tímom. Čo všetko má rádio za sebou a čo ho ešte čaká, sme sa spýtali jedného z jeho zakladateľov a terajšieho riaditeľa Petra Štefaňáka.

Koľko ľudí tvorí rádio rusyn FM?

Dnes tvorí náš tím dvanásť ľudí. Všetkých, ktorí sa už vystriedali okolo jeho tvorby, je však oveľa viac.

Aké boli začiatky?

Keď sme začínali, bolo nás osem. Zo začiatku sme vysielali z môjho bratislavského bytu. Vo februári 2013 sme preniesli svoje priestory na pôdu elektrotechnickej priemyslovky v Bratislave – Petržalke. Financie získavame prostredníctvom grantov z Úradu vlády, vďaka ktorým sa nám podarilo vybaviť vysielacie štúdio technikou.

Inú finančnú podporu ste nemali?

Veľmi nám pomohla aj spolupráca s poľskými Rusínmi, ich rádio lem.fm dostalo od nás právo vysielať niektoré naše relácie a oni nás podporili tým, že nám pomohli dokúpiť techniku do štúdia.

Vysielate nonstop 24 hodín. Prevažnú časť tvorí hudba, ale takmer každý pracovný deň ponúkate aj autorské relácie. Mohli by ste ich stručne predstaviť?

V pondelok máme okrem programu ´Hráme na želanie´ aj spravodajský hodinový blok venovaný dianiu v rusínskych okresoch kombinovaný s hudbou. Tento spravodajský blok ďalej tvorí prezentácia významnej rusínskej osobnosti, historický kalendár, čítanie z rusínskej literatúry a nakoniec rusínske jazykové okienko. V utorok je to relácia ´Molody na pekači´ s predstavením nejakého mladého človeka z rusínskeho prostredia. V stredu máme humorne ladený ´Večur s Maťom´, vo štvrtok býva občasná relácia prezentujúca rusínsku kapelu a sobota večer je vyhradená ´Rusiňskej pripovidke´. V nedeľu prenášame zo záznamu svätú liturgiu.

Popri mladých aktivistoch vám v programe pomáhajú aj skúsení novinári, ba aj bývalí rozhlasáci. Ktorí napríklad?

Musím spomenúť najmä skúsených prešovských redaktorov Teodóziu Lattovú, ktorá nám pomáha s prípravou spravodajského bloku ´Hovoriť Prjašiv´, ďalej rozhlasáka Igora Lattu alebo Petra Medviďa, ktorý je teraz poverený vedením rusínskeho dvojtýždenníka InfoRusín.

Ako prebieha spolupráca s redaktormi na diaľku?

Nahrávky zachytia kvalitnými diktafónmi, stiahnu ich na server a pošlú ich k nám do štúdia. Okrem toho redaktori v Prešove majú aj externý prístup do nášho štúdia.

Nie je to problém, ak je vaše štúdio v Bratislave, ale mnohých, možno aj väčšinu spolupracovníkov, máte na východe Slovenska?

Je to veľký problém. Väčšina ľudí, ktorí by pre nás vedeli robiť pravidelnejšie relácie, je na východe. Aj preto sa snažíme získať ďalšie priestory v Prešove, aby sme tam vytvorili druhé štúdio.

Rádio rusyn FM funguje vďaka štátnej dotácii, čo znamená, že každoročne sa musí o ne uchádzať podaním projektu. Takýto systém však neumožňuje istotu do budúcnosti.

Je to tak. Nikdy nemáme stopercentné, či peniaze prídu, a pritom štúdio je rozbehnuté. Aj preto som bol autorom nového modelu financovania národnostných menšín založeného na primeranosti peňazí vo vzťahu k veľkosti tej-ktorej menšiny. Podobne som teraz navrhol model rozdeľovania financií vo vnútri rusínskej menšiny.

V čom spočíva?

Ak Rusíni dostanú financie, ide o to, ako ich rozdeliť medzi všetky rusínske organizácie. Navrhli sme však vyčleniť aktivity, ktoré nemôžu byť odkázané na to, či ich projekt schvália alebo nie, či peniaze prídu v novembri alebo júli. Isté projekty majú byť podporené fixnou sumou, a tú by mala odborná komisia posudzovať s ohľadom na to, či ide o reálnu čiastku nevyhnutnú na chod rádia, na tvorbu tlačených médií a podobne.

To by mohlo garantovať, aby Rusíni neprišli napríklad o masmédiá, ktoré sú pre komunikáciu a rozvoj menšiny nenahraditeľné. Najmä ak štatisticky klesá počet mladých, ktorí hovoria po rusínsky.

Áno, nutne treba definovať objem financií, ktorý je nevyhnutný na to, aby rusínske médiá fungovali a aby mali ich tvorcovia aj rusínske organizácie garantované, že nezaniknú. Až tak možno niečo rozvíjať. A nie rok čo rok sa triasť, že ak čosi rozbehneme, ak si vezmeme ďalšie priestory, sme v situácii, že nevieme, či dostaneme na ne peniaze i na ďalší rok.

Poďme ešte k štruktúre vysielania. Čo nové v nej chystá rádio rusyn FM?

Práve plánujeme zmeny, ktoré chceme odštartovať pri druhom výročí. Každý člen tímu dostal mesiac, aby prišiel s návrhmi na zmeny, ktoré by mali prispieť ku skvalitneniu a k rozšíreniu vysielania. O návrhoch práve diskutujeme. Pôjde však aj o to, aby bol daný človek schopný robiť reláciu pravidelne každý týždeň. Nie je to jednoduché, keďže ľudia to robia vo voľnom čase a len s minimálnym honorárom.

Prezradíte aspoň niečo z vynovenej štruktúry?

Doterajšie formáty by sme chceli zachovať, ale pridáme ďalšie relácie a taktiež niektorým predĺžime vysielací čas na viac než hodinu. Zmeny sa dotknú aj hudobných blokov. Tak, že pokiaľ ide mimo hovorených relácií nonstop rusínska muzika, chceme ju kategorizovať po novom – podľa toho, aké vekové skupiny a v akých hodinách počúvajú naše rádio. Okrem toho chystáme nový web dizajn našej stránky a plánujeme robiť aj novú internetovú kampaň rádia.

Zhovárala sa Táňa Rundesová

Realizované s finančnou podporou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd. Za obsah tohto dokumentu je výlučne zodpovedné OZ Združenie inteligencie Rusínov Slovenska.

Viac na: www.cemerica.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia