Symboly Košíc budú chránené, prezident Kiska podpísal novelu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 17. decembra (WEBNOVINY) – Symboly mesta Košice a jeho mestských častí budú chránené. Vyplýva to z novely zákona o meste Košice, ktorú 12. decembra schválil parlament a v stredu ju podpísal prezident Andrej Kiska. Symbolmi obcí sú erb, vlajka, pečať a znelka.

Poslanci Smeru-SD Otto Brixi a Richard Raši, ktorí návrh predložili, upozorňujú, že právnické osoby zriadené alebo založené obcou, iné právnické osoby a fyzické osoby môžu používať symboly obce len so súhlasom obce. Doteraz neexistovala žiadna sankcia v prípade, že niekto použije symboly mesta v rozpore s udeleným súhlasom, alebo si ho dokonca vôbec nevyžiada.

Symboly mesta treba mať podľa Rašiho a Brixiho v rovnakej úcte a vážnosti ako štátne symboly. Nesmú sa preto používať v takých prípadoch, kde by ich použitie mohlo vzbudiť dojem znevažovania symbolov mesta. Za dôstojné a správne zaobchádzanie s mestskými symbolmi a za ich ochranu by mal zodpovedať ten, kto ich použil. Každé zneužitie, neoprávnené, nevhodné a neprimerané používanie symbolov mesta by malo byť zakázané.

Opis, vyobrazenie a používanie symbolov je dnes určované štatútom mesta Košice, ktorý ako podzákonný právny predpis je často nevynútiteľný a konania v rozpore s ním nie je možné postihnúť sankciou, vysvetľujú Brixi s Rašim. Namiesto štatútu by po novom malo používanie symbolov Košíc a jeho mestských častí upravovať všeobecne záväzné nariadenie. Na základe tohto nariadenia sa budú môcť udeľovať sankcie za nesprávne alebo nedovolené používanie symbolov mesta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaOtto BrixiRichard Raši