Vrátna má zrušiť povodňovú výstrahu, trvala skoro pol roka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vo Vrátnej bojujú so škodami, vojaci osadili most
Vo Vrátnej doline pokračuje odstraňovanie následkov povodne. Na snímke trosky áut pod lanovkou. Terchová, 23. júl 2014. Foto: SITA/Milo Fabian

VRÁTNA/TERCHOVÁ 20. novembra (WEBNOVINY) – V piatok by mali vo Vrátnej doline zrušiť od júla trvajúci II. stupeň povodňovej aktivity. Ako pre agentúru SITA uviedol generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Supek, koryto Varínky je upravené a brehy spevnené, potok je teda pod kontrolou a pripravený zvládnuť prípadné nové nápory vody pri daždi.

Náklady, ktoré si vyžiadala obnova šiestich kilometrov vodného toku, vodohospodári presne vyčíslené ešte nemajú, Supek odhaduje, že to bude okolo troch miliónov eur.

Obrazom: Vo Vrátnej bojujú so škodami, vojaci osadili most

Búrka ľuďom skomplikovala život

Pracovníci štátneho podniku museli dať koryto Varínky do pôvodného stavu bez použitia betonáží, keďže ide o územie národného parku s tretím až piatym stupňom ochrany. Navyše kameň, ktorým vodohospodári spevňovali brehy, museli na žiadosť ochranárov voziť zo vzdialenejšieho lomu. Podľa Supeka úprava poškodeného koryta sa tým o niečo predražila aj predĺžila.

„Bola to podmienka ochranárov. Je tu bližší lom, ale tá kvalita kameňa a hlavne farebné odlíšenie toho kameňa im proste nevyhovovalo, tak sme sa prispôsobili tej požiadavke,“ povedal Supek a dodal, že pri obnove potoka v malofatranskom národnom parku sa snažili využiť aj kamene, ktoré do Vrátnej priniesla prívalová vlna.

„Samozrejme snažili sme sa využiť aj ten materiál, ktorý sa tu nahromadil počas tej povodne, ale napríklad pri úprave koryta v lokalite Starý dvor sme na spevnenie brehov museli použiť ťažké päťstokilogramové kamene, takže aj preto tá vzdialenosť a dovoz kameňa zo vzdialenejšieho lomu, pretože sme potrebovali naozaj masívny kameň,“ dodal šéf vodohospodárov.

Horská chata zostala zatopená

Prívalová vlna vody, bahna a skál, ktorá sa 21. júla po prietrži mračien prehnala turisticky obľúbenou Vrátnou dolinou, zničila koryto potoka Varínka, poškodila jedinú prístupovú cestu do doliny a kamením zasypala dolnú stanicu kabínkovej lanovky na Chleb. Voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s hlinou a skalami zmietla aj päťdesiat zaparkovaných áut.

Horská chata Vrátna zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah. Desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni Malej Fatry. Záchranárom sa ešte v ten deň v neskorých večerných hodinách podarilo z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chlebu evakuovať 122 ľudí. Živelná pohroma si nevyžiadala žiadne úrazy ani obete.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať