Slovenské deti zažívajú sexuálne poznámky hlavne na školách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Domáce násilie, dieťa
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 19. novembra (WEBNOVINY) – Týranie detí môže mať počas ich života následky, závisí to však od toho, v akom veku je dieťa týrané. Úlohu tak zohrávajú viaceré faktory, pre agentúru SITA to pri príležitosti stredajšieho Svetového dňa prevencie týrania a zneužívania detí uviedla psychologička z Paneurópskej vysokej školy Beáta Dvorská.

Deti, ktoré zažili týranie, môžu mať strach z ľudí, problém s nadväzovaním kontaktov s inými ľuďmi alebo sa môžu sociálne izolovať. „Celkovo sa to môže prejaviť v poruchách sociálneho charakteru, no samozrejme aj toho osobnostného,“ poznamenala.

Dieťa sa stane po traume nedôverčivé

Dieťa sa po takejto negatívnej skúsenosti stane podľa jej slov úzkostlivé a nedôverčivé. „Je to skôr ale otázka pre klinického psychológa, ktorý určí anamnézu, pretože na vyhodnotenie ťažkostí je treba poznať priebeh traumatického zážitku,“ doplnila psychologička.

Takisto obrátiť sexualitu proti deťom nie je v slovenských pomeroch nezvyčajné. Toto zistenie priniesol vôbec prvý štátny prieskum zameraný na násilie páchané na deťoch, za ktorým stojí Inštitút pre výskum práce a rodiny. Z viac ako 1560 oslovených detí sa 111 stretlo so sexuálnym zneužitím alebo ich takéto zaobchádzanie ohrozuje.

Na prieskume, ktorý sa uskutočnil v máji minulého roka, sa zúčastnili žiaci z 8. a 9. ročníkov základných škôl. Za sexuálne zneužívanie sa považujú aj verbálne prejavy ako sexuálne narážky, urážky a poznámky o postave alebo vzhľade dieťaťa. Túto oblasť násilia uvádzali deti v dotazníkoch najčastejšie, zo 111 mladistvých to bolo viac ako 70 percent.

Takmer tretina detí sa stretla so zneužívaním

Vyskytli sa však aj prípady, keď písali o dotykoch alebo o nútení k pohlavnému styku. Tretina z týchto detí uviedla, že sa niekto dotkol alebo dotýka ich intímnych častí, takmer tretina zase uviedla, že ich dospelý nútil k pohlavnému styku. So sexuálnymi poznámkami sa deti stretávajú hlavne v školách. Dotyky a vynucovanie pohlavného styku zo strany dospelých sa deje podľa výsledkov prieskumu najmä v blízkosti domu. Prieskum potvrdil, že zneužívanie detí a páchanie násilia na deťoch sú

Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí vyhlásila Svetová ženská organizácia WWS v Ženeve v roku 2000. Jeho cieľom je ľuďom pripomenúť, že je nevyhnutné deti chrániť pred rôznymi formami násilia. Týranie, šikanovanie, zlé zaobchádzanie či zneužívanie detí je mimoriadne závažný problém na celom svete. Práve preto je nevyhnutné zvýšiť pozornosť v tejto oblasti na maximum a prijať účinné opatrenia na jeho predchádzanie, riešenie i postihovanie v rodine, v spoločnosti a v štáte, ale aj na medzinárodnej úrovni.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať