Vláda pôjde ďalej svojou cestou, odkázal Fico lídrom pravice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mimoriadna schôdza parlamentu o vyslovení nedôvery premiérovi Ficovi
Zľava: Predseda vlády SR Robert Fico a poslanec NR SR za OĽaNO Igor Matovič počas rokovania 42. schôdze Národnej rady SR o vyslovení nedôvery predsedovi vlády SR. Bratislava, 8. november 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 19. novembra (WEBNOVINY) – Časť opozície sa chce stretnúť s premiérom Robertom Ficom a hovoriť s ním o šiestich požiadavkách, ktoré sformulovala na mítingu pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie 17. novembra v Bratislave.

Predseda strany Občania Slovenska Alojz Hlina, líder hnutia NOVA Daniel Lipšic, šéf OĽaNO Igor Matovič a predseda SaS Richard Sulík presadzujú, aby na najbližšej schôdzi parlamentu poslanci schválili právnu úpravu, ktorá zamedzí účasť schránkových firiem vo verejnom obstarávaní.

Opozícia chce osobitnú komisiu pre Gorilu

Rovnaká požiadavka preukazovania skutočných vlastníkov sa bude týkať zdravotných poisťovní. Národná rada SR by zároveň mala vytvoriť osobitnú komisiu (výbor) na dohľad nad vyšetrovaním kauzy Gorila, ktorá bude mať paritné zastúpenie vládnej väčšiny a opozície. Časť opozičných lídrov chce rovnako zákonom znemožniť politické nominácie v zdravotníctve.

Výberové komisie budú menované za účasti viacerých subjektov – zástupcov zamestnancov, Slovenskej lekárskej komory, Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek – tak, aby žiaden zo subjektov neurčoval väčšinu členov výberovej komisie,“ vysvetľujú.

Matovic hlina lipsic sulik
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Nový šéf NKÚ by mal byť z radov osobností

Zvoliť chcú tiež predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR navrhnutého opozíciou z radov renomovaných osobností v oblasti boja proti korupcii. Hlina, Lipšic, Matovič a Sulík sa zasadzujú aj o schválenie zákona o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov.

Požadujú aj okamžité odvolanie vedúceho služobného úradu Ministerstva zdravotníctva SR Martina Senčáka a riaditeľky Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch Márie Domčekovej pre ich priamu účasť na nákupe predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici.

„Výzvu na stretnutie ako aj požiadavky zhromaždených občanov adresujeme premiérovi Ficovi verejne prostredníctvom médií. Keďže súdna prax potvrdila, že štandardné doručovanie písomností R. Ficovi nie je možné ani v rámci súdneho konania, ktorého je on sám účastníkom, zvolili sme túto verejnú formu doručenia našej výzvy. Ak premiér R. Fico odmietne navrhované stretnutie, oznámime ďalší postup vo štvrtok na tlačovej konferencii,“ uvádzajú lídri štyroch opozičných strán, ktorí organizovali verejné zhromaždenie občanov pri príležitosti 25. výročia nežnej revolúcie na Námestí SNP v Bratislave.

Ficova vláda pôjde naďalej svojou cestou

Predseda vlády Robert Fico v reakcii na výzvu opozičných poslancov uviedol, že nevidí dôvod zúčastňovať sa na hre politikov s minimálnou podporou verejnosti, ktorí preferujú rozoštvávanie ľudí pred demokratickou politickou súťažou na pôde parlamentu.

„Vláda pôjde naďalej svojou cestou pri presadzovaní sociálnych, ale aj protikorupčných opatrení,“ dodal Fico a pripomenul balík protikorupčných opatrení, ktorý obsahuje obmedzenie platieb v hotovosti pre firmy nad 5000 eur, zákon o ochrane oznamovateľov korupcie, zavedenie transparentného elektronického trhoviska pri verejnom obstarávaní, novelu zákona o verejnom obstarávaní či novelu zákona o financovaní politických strán.

Kauza nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici:

Pre sestry sa kauza CT odstúpením Pavla Pašku nekončí

Šéfka Medical Group končí, doplatila na kauzu CT prístroja

Lekárski odborári chcú pre CT ďalšie vyvodenie zodpovednosti

Šéfka piešťanskej nemocnice vraj neprešla výberovým konaním

Medical Group a Penta sídlia spoločne v Belize, tvrdí Lipšic

Ficov odvolávací maratón Smeru nepomôže, myslí si politológ

Firma Medical Group sa cíti ako obeť predvolebného boja

Šéfka piešťanskej nemocnice vraj neprešla výberovým konaním

Smer bude chcieť zamiesť kauzu CT pod koberec, tvrdí Bugár

Prípad piešťanského CT bol len zámienkou, myslí si odborník

Fico radí Paškovi zažalovať opozíciu, Raši ministrom nebude

Čižnár chce preskúmanie kauzy, pre ktorú odvolali Zvolenskú

Opozícia, chce preveriť tendre firmy, v ktorej pôsobil Paška

Analytik: Zmajkovičová a Zvolenská to nemohli spískať samé

Zvolenská ako ministerka končí, odstupuje aj Zmajkovičová

Zdravotníctvo bude v rukách lekára, pôsobil vo firme Penty

Odstúpenie Zvolenskej je treťou zmenou vo Ficovej vláde

Nákup CT je podľa opozície Paškov biznis, chcú aj jeho hlavu

Kauza pri nákupe CT je ľudskou chybou, myslí si Čislák

Generálna prokuratúra prijala trestné oznámenia v kauze CT

Riaditeľka piešťanskej nemocnice neodstúpi pre kauzu CT

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alojz HlinaDaniel LipšicIgor MatovičRichard SulíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie Vláda SR