Prezident Kiska dostal verdikt ústavného súdu o referende

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 21. novembra (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska v piatok dostal rozhodnutie ústavného súdu vo veci referenda o ochrane rodiny. Do prezidentskej kancelárie mu ho doručili počas jeho pracovného výjazdu v Levoči.

„Keď si ho preštuduje, oznámi svoje rozhodnutie,“ povedal agentúre SITA Roman Krpelan z tlačového oddelenia kancelárie hlavy štátu. Ústavný súd SR ešte 28. októbra na neverejnom zasadaní pléna konštatoval, že tri referendové otázky sú v súlade s ústavou a jedna nie. Kiska už medzitým potvrdil, že hneď, ako mu rozhodnutie doručia, plebiscit vyhlási v zákonom stanovených termínoch. Referendum sa vykoná do 90 dní od jeho vyhlásenia prezidentom.

Obrazom: Aliancia za rodinu odovzdala prezidentovi petíciu o rodine

Referendum by malo obsahovať tri otázky. Ústavný súd rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky: „Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?“, „Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?“ a „Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“ Kiska prezradil, že ako človek konzervatívny podporí prvé dve otázky referenda, pri otázke týkajúcej sa oblasti sexuálnej výchovy na školách však bude proti.

Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350-tisíc občanov, a to do 30 dní od prijatia petície občanov. Prezident môže pred vyhlásením referenda podať na Ústavný súd SR návrh na rozhodnutie, či je predmet referenda v súlade s ústavou alebo s ústavným zákonom. Ak prezident podá na ústavný súd návrh na rozhodnutie, od podania návrhu až do nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia Ústavného súdu SR spomínaná lehota neplynie. Referendum sa vykoná do 90 dní od jeho vyhlásenia prezidentom Slovenskej republiky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska