Kiska opäť venoval plat ľuďom v núdzi, mzdu dal 10 rodinám

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kiska
Prezident Andrej Kiska Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 22. novembra (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska venoval aj svoj plat za október ľuďom v núdzi. Čistú mzdu rozdelil medzi desať rodín, každá z nich tak získala pomoc vo výške 501,70 eura.

Adresátov pomoci vybrala hlava štátu na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – charitatívnych organizácií Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine a Dobrý anjel. Takýto postup pri výbere adresátov pomoci prezident uplatňuje každý mesiac, pričom pomoc od neho dostanú rodiny priamo.

Matka dieťaťa žije zo 164 eur

Príspevok dostala rodina s mladíkom, ktorý je v dôsledku svalovej dystrofie napojený na dýchací prístroj a žije doma. Celodennú starostlivosť mu zabezpečuje matka. V rodine majú ešte jedno nezaopatrené dieťa a po odpočítaní pôžičiek rodine na domácnosť zostane minimum prostriedkov. Svalovou dystrofiou postihnutý mladý muž je tiež napojený na dýchací prístroj, žije doma, kde ho opatruje mama aj opatrovateľka. Rodina je v ťažkej sociálnej situácii už niekoľko rokov, nedostávajú ani dávky v hmotnej núdzi. V rodine sú ešte tri ďalšie deti. Jediným príjmom do rodiny je mladíkov invalidný dôchodok a matkina mzda za jeho opatrovanie.

Príspevok dostala aj matka, ktorá sa sama stará o syna postihnutého Downovým syndrómom. Chlapec bol niekoľkokrát operovaný, trpí inkontinenciou a matka má silnú cukrovku a jej posledný zdravotnícky nález uvádza onkologické ochorenie.

Prezident prispel aj matke, ktorá sa sama stará o deväťročného syna a žije z invalidného dôchodku 164 eur. Lekári jej diagnostikovali Parkinsonovu chorobu. Rodina žije vo veľmi skromných podmienkach v polorozpadnutom dome, ktorý si vyžaduje najzákladnejšiu úpravu. Rodine chýbajú peniaze aj na základné potreby malého školáka.

Prezident poslal peniaze aj mladíkovi s obrnou

Príspevok dostala aj rodina, ktorá opatruje mladého muža. Ako jediného na Slovensku ho ničí zákerná choroba, ktorú lekári dnes nevedia liečiť. Mladík trpí silnými bolesťami a prezident mu prispel na lieky, ktoré sú veľmi drahé a rodina nie je schopná ich zaplatiť.

Kiska poslal príspevok rodine mladíka, ktorý sa s detskou mozgovou obrnou narodil už dvojnásobným rodičom po 14 rokoch. Na základe chlapcovej diagnózy mala matka predĺženú materskú dovolenku. Keď mal chlapec päť rokov, rodičia sa rozviedli a dieťa zostalo žiť s matkou v podnájme bezbariérového bytu. Podstúpil už tri chirurgické operácie a od útleho detstva chodí na rehabilitácie a liečebné pobyty. Príspevok rodina využije na rehabilitačnú liečbu v kúpeľoch v Piešťanoch.

Peniaze dostane tiež matka, ktorá sa sama stará o osemročné dvojičky, pretože ešte stále sa neskončil jej súdny proces s otcom detí, ktorý žije v Českej republike. Dievčatá chodia do špeciálnej triedy na základnú školu a rodina potrebuje peniaze na základné životné potreby.

Peniaze dostala aj invalidná dôchodkyňa

Hlava štátu prispela rozvedenej invalidnej dôchodkyni, ktorá má zverené svoje dve vnučky do náhradnej osobnej starostlivosti, lebo sa o ne nedokáže postarať ich matka. Príspevok je určený na nákup učebných pomôcok pre dievčatá. Prilepší si aj rodina, kde matke diagnostikovali onkologické ochorenie. Žije v spoločnej domácnosti s dcérou, ktorá študuje na vysokej škole. Príjem rodiny pozostáva zo sirotského dôchodku 102,10 eura a pomoci v hmotnej núdzi v sume 129,90 eur.

Peniaze od prezidenta dostala aj sociálne odkázaná rodina, ktorej členovia si hľadajú prácu. Otec aj syn prišli o zamestnanie vtedy, keď museli opatrovať ďalšieho člena rodiny s onkologickým ochorením. Rodine sa míňajú všetky finančné rezervy, pretože syn spláca úver, aby pokryli bežné náklady a hypotéku na byt, v ktorom bývajú.

Agentúru SITA informoval Roman Krpelan z tlačového oddelenia kancelárie prezidenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska