Kiskov šéf komunikácie dostal od magistrátu byt za 1694 eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sasova byty panelak
Foto: SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 20. novembra (WEBNOVINY) – Členovi najužšieho tímu prezidenta Andreja Kisku Romanovi Krpelanovi pridelil bratislavský magistrát pod vedením primátora Andreja Ďurkovského trojizbový mestský byt v Ružinove, ktorý Krpelan pred siedmimi rokmi kúpil za 51 040 slovenských korún (1694 eur). Informuje o tom denník Nový Čas. Šéf odboru komunikácie s verejnosťou v Prezidentskom paláci vtedy pôsobil ako zástupca šéfredaktora denníka Sme.

Pred desiatimi rokmi pôsobil Krpelan ako redaktor domáceho spravodajstva a politiky v denníku Sme. V tom čase mu bratislavský magistrát pod vedením Andreja Ďurkovského odklepol trojizbový obecný byt v bratislavskom Ružinove. Nový Čas na bratislavskom magistráte zisťoval, na základe akých kritérií.

Za Ďurkovského sa prideľovali byty čudným spôsobom

„Za bývalého vedenia mesta primátorom Andrejom Ďurkovským sa byty prideľovali zvláštnym netransparentným spôsobom. V tom čase bol bytovou komisiou konanou dňa 22. decembra 2004 pridelený byt aj pánovi Krpelanovi,“ potvrdila Novému Času Daniela Rodinová z tlačového oddelenia bratislavskej radnice. Mesačné náklady mal 5246 korún, čo je 174 eur.

Krpelan si byt po troch rokoch už ako zástupca šéfredaktora denníka Sme odkúpil. „Byt nadobudol do vlastníctva za cenu podľa zmluvy o prevode vlastníctva bytu za 51 040 Sk (1694 eur),“ dodala Rodinová. Podľa dostupných informácií bol byt v zdevastovanom stave.

Ceny nehnuteľností v bratislavskom Ružinove sa podľa Nového Času už v tom čase pohybovali vysoko. „Priemerné ceny trojizbových starých bytov v Ružinove v roku 2007 boli podľa stavu v rozpätí od 2 800 000 až po 3 300 000 Sk (od takmer 93 000 do 109 000 eur),“ opisuje vtedajšie ceny realitná maklérka Daniela Danihel Rážová. Krpelan teda nehnuteľnosť kúpil výrazne pod cenu.

Prezident vraj o byte vie

„Je to zahanbujúce. Ja nepochybujem o tom, že sa tam nič nelegálne nestalo. Ide však o to, kto boli tí vyvolení, ktorí dostali byty do prenájmu. Ceny, za ktoré ich potom odkupovali, neodrážali trhové hodnoty bytov,“ myslí si politický analytik Ján Baránek.

„Už dlho si uvedomujem, že to bola chyba, a že sa to dnes ťažko zdôvodňuje alebo vysvetľuje. Byt som obýval asi tri roky, potom som ho bezodplatne previedol na moju bývalú manželku,“ priznal Krpelan. Nový Čas zaujímalo, či o tom Andrej Kiska vie. „Prezidenta som o tomto informoval, samozrejme mi povedal, že to bola z mojej strany vážna osobná chyba,“ dodal Krpelan.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej ĎurkovskýAndrej KiskaJán Baránek