Fico podľa Lipšica uprednostnil oligarchov pred ľuďmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 20. novembra (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico odmietnutím šiestich požiadaviek, ktoré lídri štyroch opozičných strán sformulovali na mítingu pri príležitosti 25. výročia nežnej revolúcie 17. novembra v Bratislave, uprednostnil oligarchov pred ľuďmi.

„Pán premiér neodmietol nás štyroch, odmietol ľudí, ktorí stáli na námestiach. Premiér uprednostnil oligarchov pred ľuďmi. A jediné, na čo premiér počúva, sú ľudia. Chceme vyzvať ľudí, aby prišli 25. novembra, kedy sa začína parlament, na námestie SNP, kde budeme chcieť tieto požiadavky zopakovať a získať pre nich legitimitu ľudí, lebo tí sú zdrojom moci,“ povedal vo štvrtok novinárom predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic.

Obrazom: Protest za odstúpenie Pavla Pašku

Ľudia na námestiach sú dôležití

Opozičný poslanec považuje za dobrú vec, ak niekto poukáže na rozkrádanie v krajine a vďaka podpore ľudí dosiahne, že z funkcií odchádzajú podozriví z korupcie. „My v tom musíme pokračovať. Dôležití sú ľudia na námestiach, ktorí chcú žiť v slušnej krajine, a aby čo najviac skorumpovaných politikov nielen odišlo, ale aj bolo postavených pred spravodlivosť. Robert Fico im odkazuje, že nemá záujem s nimi komunikovať, že s ulicou nekomunikuje, Pavol Paška im povedal, že sú anarchisti. To hovorili komunisti pre 25. rokmi, skorumpovaní komunisti. Dnes to hovoria skorumpovaní predstavitelia vlády Roberta Fica,“ vysvetlil Lipšic.

Predseda strany Občania Slovenska Alojz Hlina zdôraznil, že ľuďom chcú priniesť hmatateľné výsledky. „Je to ad hoc spojenectvo za účelom toho, aby sme ľuďom niečo konkrétne doniesli. Už sa napočúvali strašne veľa a dlho, čo všetko bude, keď… Verím, že to dokončíme tak, že na konci bude výsledok, lebo ľudia si ho zaslúžia. A výsledok bude v niečom konkrétnom, uchopiteľnom, ako je uchopiteľné odstúpenie Pavla Pašku. Chceme doniesť ľudom uchopiteľné výsledky, nie lepší svetový mier,“ konštatoval Hlina.

Obrazom: Pred rezidenciou Pavla Pašku protestovali stovky ľudí

K demonštrácii vyzval aj Sulík

Ľudí nespokojných s rozmáhaním sa korupcie na Slovensku vyzval na účasť na demonštrácii aj líder SaS Richard Sulík. „Vyzývame ľudí, aby v utorok na budúci týždeň prišli na námestie SNP. Všetci, ktorí si hovoria, aj tak sa nič nezmení, aj tak je to tu celé zle, aj tak si politici robia, čo chcú, všetci títo ľudia majú teraz možnosť niečo zmeniť, nesedieť doma, ale prísť a svojim hlasom povedať, že si neželajú, aby partička politikov rozkrádala Slovensko,“ povedal Sulík.

Skutočnosť, že Paška po odstúpení z postu predsedu parlamentu pre kauzy v zdravotníctve zostal podpredsedom Smeru podľa šéfa liberálov jasne ukazuje, že Smer nemá v pláne niečo zmeniť. Ak má premiér vlastné návrhy na boj s korupciou, mal by ich čo najskôr zaviesť do praxe. „Nestačí odvolať dve figúrky a jedného, čo figúrkami ťahal. Potrebujeme reálne zmeny, aby sa prinajmenšom v zdravotníctve kradnúť prestalo, alebo aby sa kradlo menej,“ dodal Sulík.

Matovič hovorí o vytĺkaní skorumpovaných politikov

„Nechceli sme vyššie platy pre poslancov, ale šesť protikorupčných požiadaviek. Chceli sme – konečne prestaňte kradnúť,“ vyslovil sa predseda OĽaNO Igor Matovič. Fico ako šéf jedinej vládnej strany môže aj bez stretnutia s časťou opozičných lídrov akceptovať požiadavky námestí a spraviť všetko pre to, aby boli prijaté.

„Vytĺkame skorumpovaných politikov z politiky. Ak výsledkom snaženia zhromaždení ľudí na ulici bude to, že odstúpia ďalší skorumpovaní politici a očistíme politiku, urobili sme dobrú vec,“ poznamenal Matovič. Čím vyššiu snahu bojovať proti korupcii Fico ukáže, tým menej ľudí príde na námestia, myslí si šéf obyčajných ľudí. „Je to v jeho rukách,“ uzavrel.

Časť opozície sa chcela stretnúť s premiérom Robertom Ficom a hovoriť s ním o šiestich požiadavkách, ktoré sformulovala na mítingu pri príležitosti 25. výročia nežnej revolúcie 17. novembra v Bratislave. Fico v reakcii na výzvu opozičných poslancov uviedol, že nevidí dôvod zúčastňovať sa na hre politikov s minimálnou podporou verejnosti, ktorí preferujú rozoštvávanie ľudí pred demokratickou politickou súťažou na pôde parlamentu.

VIAC SA DOČÍTATE TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz HlinaDaniel LipšicIgor MatovičPavol PaškaRichard SulíkRobert Fico