Hlina chce opäť brať občianstvo teroristom, predložil novelu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hlina priviezol tank pred dom Biľaka
Nezaradený poslanec Alojz Hlina pristavil v auguste 2012 tank pred dom, v ktorom býval predstaviteľ bývalého režimu Vasil Biľak (bývalý prvý tajomník ÚV KSČ a člen predsedníctva ÚV KSČ). Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 14. januára (WEBNOVINY) – O štátne občianstvo by podľa nezaradeného poslanca Alojza Hlinu mohli prísť aj Slováci slúžiaci bez povolenia v ozbrojených silách cudzieho štátu alebo dobrovoľným pripojením sa k akejkoľvek ozbrojenej skupine alebo organizácii na území cudzieho štátu. Vyplýva to z novely zákona o štátnom občianstve SR, ktorú Hlina opätovne predložil do parlamentu.

Právnou normou Hlina reaguje predovšetkým na narastajúce riziko pripojenia sa občanov SR k rôznym teroristickým a extrémistickým ozbrojeným skupinám alebo organizáciám na území cudzieho štátu, ako je napríklad Islamský štát.

„Návrat týchto občanov po uskutočňovaní rôznych teroristických a extrémistických aktivít v cudzine späť do Slovenskej republiky by predstavovalo bezpečnostné riziko pre Slovenskú republiku a Európsku úniu a máme za to, že je nevyhnutné z hľadiska národnej bezpečnosti Slovenskej republiky takéto konanie sankcionovať nielen prostredníctvom trestného práva, ale aj správneho práva,“ argumentuje Hlina. Návrh opozičného poslanca vychádza z právnej úpravy viacerých krajín Európskej únie, najmä Nemecka.

Dnes štátne občianstvo Slovenskej republiky možno stratiť buď prepustením zo štátneho zväzku Slovenskej republiky na vlastnú žiadosť alebo nadobudnutím cudzieho štátneho občianstva na základe výslovného prejavu vôle. Hlina už novelu predložil na decembrovú schôdzu parlamentu, neskôr ju z rokovania stiahol. Národná rada sa bude návrhom opozičného poslanca zaoberať na januárovej schôdzi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz Hlina