Odovzdávanie cien Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2013

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SPP

BRATISLAVA 20. novembra (WBN/PR) – V deviatom ročníku súťaže Kultúrna pamiatka roka odovzdal dnes štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Ivan Sečík štyri tituly – ceny súťaže Kultúrna pamiatka roka 2013. Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo kultúry SR, jej dlhoročnými partnermi sú Slovenský plynárenský priemysel, a. s. a Nadácia SPP.

Do súťaže bolo v tomto roku prihlásených 12 projektov. O jej laureátoch rozhodovala odborná porota zložená zo zástupcov Ministerstva kultúry SR, Pamiatkového úradu SR, Slovenského plynárenského priemyslu, a. s., Nadácie SPP, spoločného nominanta Nadácie SPP a SPP, Fakulty architektúry STU, Komory architektov, Komory reštaurátorov a Združenie historických miest a obcí SR.

V súťažnej kategórii obnova a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky štyri tituly Kultúrna pamiatka roka 2013 na základe rozhodnutia odbornej poroty získali (v súťaži sú ceny udeľované bez uvedenia poradia):

Rehoľa Piaristov na Slovensku za komplexné reštaurovanie interiéru kostola sv. Františka Xaverského v Trenčíne

Mesto Kremnica za obnovu a reštaurovanie verejných priestorov 1. nadzemného podlažia Radnice v Kremnici

Martin Andrejčák s manželkou Alenou za obnovu interiéru a reštaurovanie reprezentačnej miestnosti kaštieľa v Ploskom

Západoslovenská energetika, a. s. za komplexnú obnovu industriálnej pamiatky „Elektrárňa Piešťany“

Odborná porota zároveň rozhodla v kategórii obnova a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky udeliť dve čestné uznania:

Slovenskému národnému múzeu za komplexnú obnovu a reštaurovanie kaštieľa Imre Madácha v Dolnej Strehovej (Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku)

Gustávovi Beláčkovi s manželkou Alexandrou za mimoriadny prínos a vzácne osobné nasadenie pri komplexnej obnove a reštaurovaní gotického kaštieľa s areálom v Kotešovej

Poslaním súťaže Kultúrna pamiatka roka je podporovať zodpovedný prístup vlastníkov národných kultúrnych pamiatok a predstaviteľov samosprávy miest a obcí k ochrane kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky. Výtvarným symbolom súťaže je bronzová socha bájneho vtáka Fénixa, ktorú aj v tomto roku dostal každý ocenený spolu s finančným šekom vo výške 8300 eur od partnera súťaže, spoločnosti SPP.

V rámci deviateho ročníka slávnostného vyhlasovania víťazov SPP predstavil aj novinku špeciálnu Cenu fanúšikov SPP na Facebooku. Fanúšikovia facebookovej stránky Vaše SPP mali možnosť do 19. novembra hlasovať za najkrajšiu obnovenú pamiatku na sociálnej sieti Facebook. Historicky prvé ocenenie – sošku Like odovzdal predseda predstavenstva SPP Štefan Šabík projektu kaštieľa s múzeom v Dolnej Strehovej, ktorý získal najviac „likeov“ a stal sa favoritom verejnosti.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SPP Slovenský plynárenský priemysel