Slováci pozor, tieto kozmetické výrobky vás môžu ohroziť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ihla
Potenciálne nebezpečné sú aj vlhčené utierky Wet Towel s aloe vera. Foto: Ec.europa.eu

BRATISLAVA 21. novembra (WEBNOVINY) – Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) varuje ľudí pred viacerými nebezpečnými kozmetickými výrobkami. Ide napríklad o kaolínovú masku, výrobky na peeling či gél na ruky.

Výrobky zachytil rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky Rapex vo Francúzsku, Írsku, Rakúsku a v Česku. Agentúru SITA informovala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická. „Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike,“ upozornil hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Maska má priveľa mikroorganizmov

Prvým potenciálne nebezpečným výrobkom je kaolínová maska s názvom Rose clay mask for sensitive, easily irritated skin značky Argiletz, výrobná dávka/typ: Lot 105.14, čiarový kód: 3326101000204. Maska pochádza z Francúzska a nachádza sa v 100 gramovej tube. Vo výrobku je prekročený povolený limit pre celkový počet mikroorganizmov. Takisto sa v ňom nachádza bárium, ktoré je na zozname zakázaných látok v kozmetických výrobkoch.

Ihla
Foto: Ec.europa.eu

Nebezpečný je tiež gél na ruky Extreme Hand Cleaner značky Bikehut, výrobná dávka/typ: 14640057 a 14640066. Pochádza zo Spojeného kráľovstva a nachádza sa v 500 ml plastovej nádobe s čiernym uzáverom. Ide o mydlo na čistenie rúk po manuálnej práci. Aj v tomto prípade zistili prekročený povolený limit pre celkový počet mikroorganizmov.

Ihla
Foto: Ec.europa.eu

ÚVZ SR upozorňuje aj na výrobky na peeling Fruchtsäure (fruit acid) 80% a Glycolsäure-Fruchtsäure (Glycolic acid – fruit acid) 75%, výrobná dávka/typ: 14640057 a 14640066. Oba pochádzajú z Rakúska a sú v 30 a 10 ml hnedej sklenenej fľaši s čiernym uzáverom. Produkty obsahujú kyselinu mliečnu, pričom jej vysoké koncentrácie majú silný dráždivý alebo dokonca leptajúci účinok.

Potenciálne nebezpečné sú aj vlhčené utierky Wet Towel with aloe vera extract značky Papilion ® z Turecka, výrobná dávka/typ: LOT No: 20000 12:21, PR.D: 24/05/2014, EXP.D: 24/05/2014, výrobok označený kódom EAN: 8692857013153. Zatvárateľné balenie obsahuje 72 utierok. Na výrobkoch je v zozname zložiek uvedená látka IPBC, ktorá nie je povolená vo výrobkoch pre deti do troch rokov. Úrad varuje aj pred krémom Blue Cap CREAMA/CREAM značky Catalysis, výrobná dávka/typ: L-2 Mfg.date: 03-14, Exp.date: 03-17, H-14 Mfg.date: 11-13, Exp.date: 11-16, EAN: 8470003209038 zo Španielska. Krém sa nachádza v 50 gramovej tube a kartónovej škatuľke. Zistili v ňom prítomnosť kortikosteroidov (Betamethason a Betamethason dipropionate), ktoré nemôžu byť zložkami kozmetických výrobkov.

Nebezpečné sú aj farby na tetovanie

ÚVZ SR takisto varuje ľudí pred nebezpečnými výrobkami na tetovanie. Zachytil ich rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky Rapex v Taliansku a Nemecku, agentúru SITA informovala hovorkyňa úradu Lenka Skalická. „Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republiky,“ upozornil hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Prvou nebezpečnou je farba na tetovanie Bumble Bee značky Eternal Ink, výrobná dávka/typ: CI 21095, CI 77891, batch: No 03.12.13. Farba pochádza z USA a je v 30 ml fľaške so žltou farbou. Vo výrobku zistili prítomnosť aromatických amínov. Ďalšie sú takisto tetovacie farby Bright Black, True Magenta a Dark Chocolate značky Hao Tattoo z Číny. Tie sa nachádzajú v balení po 54 kusov v 5 ml plastových fľaškách. Farby obsahujú arzén, olovo, aromatický amín 4-methyl-m-phenylendiamine, meď a nikel v prekročených povolených množstvách.

Farba tetovanie
Foto: Ec.europa.eu

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje aj na farbu na tetovanie Colour King – True Black značky Hao Tattoo, výrobná dávka/typ: CI:77891, CI:77491 z Číny. Farba je balená po desiatich kusoch v 50 ml plastových fľaškách a je v nej prekročené povolené množstvo benzo[a]pyrene, polycyklických aromatických uhľovodíkov a olova. Všetky tieto farby nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up.

Farba tetovanie
Foto: Ec.europa.eu

Posledným nebezpečným výrobkom je jednorazová ihla na tetovanie značky Professional Body Supply, výrobná dávka/typ: Lot 0614, Ref 1007RL, 2017/06. Krajinou pôvodu je aj v tomto prípade Čína. Test sterility ukázal, že výrobok nevyhovuje požiadavkám. Keďže ihla nie je dostatočne sterilná, pri vpichovaní do kože môžu do organizmu preniknúť mikroorganizmy, vrátane patogénnych, čo môže spôsobiť infekciu.

Farba tetovanie
Foto: Ec.europa.eu

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan Rovný
Firmy a inštitúcie ÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR