Do ľudských práv tečie priveľa peňazí, myslí si Mikloško

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rasizmus
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 23. novembra (WEBNOVINY) – Ministerstvo zahraničných vecí dáva príliš veľa peňazí na oblasť ľudských práv, myslí si poslanec národnej rady Jozef Mikloško (KDH). Nepáči sa mu napríklad, že rezort diplomacie v návrhu svojho rozpočtu plánuje vynaložiť 90-tisíc eur na organizáciu seminárov a konferencií spojených s činnosťou Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť.

„Je to príliš veľa na prácu tejto Rady, ktorá už pracuje takmer tri roky, ale jej stratégia pre ľudské práva ešte nie je schválená a každá jej verzia stále silne polarizuje spoločnosť,“ povedal agentúre SITA Mikloško.

Na podporu ľudských práv pôjde vyše 700-tisíc eur

Poslanec poukazuje aj na to, že rezort zahraničia chce dať zhruba 770-tisíc eur na dotácie pre podporu ľudských práv a predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, homofóbie a antisemitizmu. „Toto je mimoriadne plytvanie prostriedkov, naviac sa nestanoví, koľko z toho pôjde na podporu ľudských práv a koľko na predchádzanie diskriminácie,“ dodáva poslanec.

Ministerstvo zahraničných vecí sa bráni s tým, že na agendu ľudských práv pôjde na budúci rok už aj tak o 10 percent menej peňazí oproti roku 2014.

Ministerstvo tvrdí, že suma je nízka

Ako napísali z tlačového odboru rezortu diplomacie, z peňazí určených pre radu vlády pre ľudské práva platia množstvo ľudskoprávnych aktivít. „V roku 2014 to boli najmä II. ročník výtvarno-literárnej súťaže Ľudské práva očami detí pre žiakov základných škôl a osemročných gymnázií na Slovensku, participácia formou hlavnej ceny na tohtoročnej Olympiáde ľudských práv či konferencia k Medzinárodnému dňu ľudských práv.“

Čo sa týka peňazí určených na poskytovanie dotácií, ministerstvo tvrdí, že suma 770-tisíc eur na to určená je dokonca nízka. „Zástupcovia občianskej spoločnosti dlhodobo upozorňujú na poddimenzované financovanie projektov zameraných na podporu a ochranu ľudských práv. V roku 2014 prijalo ministerstvo zahraničných vecí žiadosti o poskytnutie dotácií v celkovej výške 5 068 650 eur, čo je suma zhruba šesťnásobne vyššia ako limit na pridelenie dotácií,“ reaguje rezort Miroslava Lajčáka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef Mikloško