Fico chystá ďalší sociálny balíček, Bugár kritizuje vlaky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Smer, istoty, Fico
Predseda strany Smer-SD Robert Fico počas príhovoru na pracovnom sneme strany Smer - sociálna demokracia. Košice, 10. december 2011. Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 23. novembra (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico vyhlásil v nedeľu v televíznej diskusii O 5 minút 12 na RTVS, že na budúci rok pripravuje vláda nový sociálny balíček. Spolu s predsedom strany Most-Híd Bélom Bugárom diskutovali o nedávno schválenom zákone o cestovaní vlakmi pre študentov a dôchodcov zadarmo.

„Presne sme vedeli, koľko toto opatrenie bude stáť. My sme chceli ľudí z autobusov dostať do vlakov. To sú peniaze, ktoré sme získali z lepšieho výberu daní, urobili sme poriadok vo verejných financiách. Tých 250 miliónov eur nemá žiaden vplyv na výšku deficitu, nezamestnanosť a v budúcom roku ideme ešte ďalej,“ povedal Fico.

Bugár vlaky zadarmo kritizuje

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár však toto opatrenie kritizoval. Nepáčia sa mu vlaky zadarmo pre študentov a dôchodcov. Podľa Bugára 45 percent ľudí, čo v Trnavskom samosprávnom kraji využíva vlaky, sú ľudia, ktorí majú výhody. „Že na to doplatíme všetci, to vám nič nehovorí,“ vyčítal Bugár premiérovi.

Bugárovi sa takisto nepáči zákon, ktorý pripravuje Ficova vláda proti schránkovým firmám. Podľa neho je pripravovaný zákon deravý. „Neriešite verejné zdroje. Nehovoríte o tom, ako sa môžu dostať k nehnuteľnostiam štátu,“ kritizoval zákon, podľa ktorého by z verejného obstarávania automaticky mali byť vylúčené firmy, pri ktorých nie je jasné, kto ich vlastní. Rovnako by mali byť podľa Fica vylúčené firmy, kde je viac ako desaťpercentným vlastníkom ústavný činiteľ.

Politiku by sa mala robiť v parlamente

Fico zároveň vyčítal Bugárovi, že problémy so schránkovými firmami neriešili, keď boli vo vláde. Namiesto toho podľa neho pravici išlo o to, aby mali súkromné poisťovne zisky a všetko sprivatizovali.

„Vy ste sa nás nepýtali, či môžete predať SPP, Transpetrol, Slovenské elektrárne. My máme na otázky privatizácie iný pohľad. Kúpili sme Transpetrol, matku SPP, na poslednú chvíľu sme zastavili privatizáciu Bratislavského letiska. V tom sú hodnotové rozdiely. A všetci ešte pištíte, ak dáme študentom a dôchodcom cestovanie vlakmi zadarmo.“

Podľa Bugára však hodnotovým rozporom medzi pravicou a ľavicou je, že pravicové vlády sa nesprávali po voľbách v zmysle „vyhraj voľby a môžeš všetko“. Preto podľa Bugára vyhnala Ficova vláda niektorých opozičných poslancov do ulíc.

„V parlamentnej demokracii treba robiť politiku v parlamente. Ale zároveň vidím, ako sú všetci v parlamente frustrovaní, že niečo navrhnú a neprejde to,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárRobert Fico