Parlament si zvolil nového šéfa, získal aj hlasy opozície

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pellegrini
Sprava: Nový predseda parlamentu Peter Pellegrini a poslanci za Smer-SD Otto Brixi a Ľuboš Blaha počas rokovania 44. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 25. november 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. novembra (WEBNOVINY) – Poslanci parlamentu si zvolili na utorkovej 44. schôdzi Národnej rady SR (NR SR) nového šéfa parlamentu, ktorým bude bývalý minister školstva Peter Pellegrini.

Pelegriniho v tajnej voľbe podporilo 120 zo 136 prítomných poslancov, piati boli proti a 11 sa zdržali hlasovania. Nový šéf parlamentu tak získal aj hlasy opozície.

Pellegrini sa stal predsedom národnej rady po tom, ako Pavol Paška spolu s Renátou Zmajkovičovou odstúpili zo svojich postov pre kauzu predraženého nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou.

Pavol Paška sa zároveň vzdal aj poslaneckého mandátu. Pašku v poslaneckých laviciach nahradí Ján Babič, ktorý v úvode parlamentnej schôdze zložil poslanecký sľub.Ten bol pôvodne náhradníkom za niekdajšieho ministra školstva Dušana Čaploviča.

Za podpredsedu parlamentu poslanci v utorok zvolili Miroslava Číža (Smer-SD), ktorý túto funkciu zastával v prvej vláde Roberta Fica. Za Číža hlasovalo 99 zo 136 prítomných poslancov, 22 bolo proti a hlasovania sa zdržalo 15 zákonodarcov. Číž tak nahradí Renátu Zmajkovičovú, ktorá v NR SR zostáva ako radová poslankyňa.

Pellegrini prijíma funkciu s pokorou

Novozvolený predseda parlamentu Peter Pellegrini prijíma funkciu s pokorou. „Som pripravený na konštruktívnu spoluprácu,“ povedal v utorok poslancom po svojom zvolení. „Chcem zdôrazniť, že som mimoriadne hrdý na krajinu, v ktorej žijem. Slovensko je krásna krajina s mimoriadne šikovnými ľuďmi,“ dodal Pellegrini.

Poslancom sa poďakoval za prejavenú dôveru. Pellegrini si uvedomuje, že ako predseda parlamentu je len prvý medzi rovnými. Úlohou pre všetkých, vládnu väčšinu i opozíciu, je podľa neho práca na zvyšovaní dôveryhodnosti parlamentu a zlepšovaní politickej kultúry. „Parlament nie je len politickým divadlom. Mal by sa tu viesť korektný politický zápas o hodnoty s cieľom zlepšiť život občanov,“ dodal nový predseda národnej rady. Upozornil, že ideovú a konštruktívnu výmenu názorov v parlamente často nahrádza bezobsažná emotívna diskusia s osobným osočovaním, čo okrem iného vedie k nárastu extrémizmu.

Pellegrini chce spolupracovať s vládou a prezidentom a doterajšiemu predsedovi NR SR Pavlovi Paškovi poďakoval za prácu odvedenú vo funkcii v dvoch volebných obdobiach.

Pellegrini
Foto: SITA/Jozef Jakubčo Foto: SITA/Jozef Jakubčo

V parlamente vraj zavládne pokoj

Práca predsedu parlamentu nie je jednoduchá a Peter Pellegrini má pred ňou rešpekt. „Myslím si však, že v parlamente zavládne väčší pokoj. Bol by som rád, keby v parlamente boli diskusie názorové a ideologické, nie osobné a vulgárne,“ povedal v utorok Peter Pellegrini ešte pred samotnou voľbou v parlamente.

„Budem sa snažiť čo najmenej prijímať jednostranné rozhodnutia a budem sa snažiť uzatvárať dohody aj s poslancami opozície. Chcel by som viesť parlament konsenzuálnejšie, aby sme aj s opozíciou našli zhody,“ dodal Pellegrini, pred ktorým stojí napríklad výzva pripraviť parlament na predsedníctvo Slovenskej republiky v Rade Európy.

V súvislosti s odchodom z čela rezortu školstva povedal, že je spokojný s voľbou svojho nástupcu – bývalého štátneho tajomníka Juraja Draxlera. „Teším sa, že sa mi podarilo splniť sľub pedagógom, a to nielen v prípade jednorazových odmien, ale že aj v roku 2015 im budú zvýšené tarifné platy o päť percent,“ povedal Pellegrini a dodal, že na ministerstve je ešte čo robiť, no verí, že nový minister zabezpečí kontinuitu.

Pellegrini na záver dodal, že bude školstvu pomáhať, kde bude môcť. „Mnohé veci prejdú do parlamentu, napríklad nová legislatíva týkajúca sa školstva. Budem nápomocný aj z tejto strany,“ uviedol Pellegrini.

Poslanci Smeru v úvode 44. schôdze, na ktorej sa bude schvaľovať aj zákon roka, zamietli viacero opozičných návrhov, nechceli diskutovať ani o predražených Mochovciach

—-> VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU..

Krátky životopis nového šéfa parlamentu Petra Pellegriniho

Ing. Peter Pellegrini sa narodil 6. októbra 1975 v Banskej Bystrici. Odbor Financie, bankovníctvo a investovanie študoval na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici a na Technickej univerzite (TU) v Košiciach.

Člen strany Smer-SD, v rokoch 2002-2006 bol asistentom poslanca Národnej rady SR a v rokoch 2006-2012 poslancom NR SR. V rokoch 2006-2010 bol predsedom Komisie pre dopravu, pošty, komunikácie a informatizáciu spoločnosti pri Výbore NR SR pre hospodársku politiku. V roku 2012 sa stal štátnym tajomníkom na Ministerstve financií SR. Na mimoriadnom sneme strany Smer-SD 28. júna 2014 sa stal Peter Pellegrini jej novým podpredsedom.

Od 3. júla 2014 bol Peter Pellegrini ministrom školstva SR. Stalo sa tak po tom, ako podal demisiu šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič. Národná rada (NR) SR si zvolila Petra Pellegriniho za predsedu NR SR, vystriedal tak Pavla Pašku, ktorý odstúpil pre kauzu predraženého nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou.

Informácie sú z webstránky Ministerstva financií SR a z archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan ČaplovičPavol PaškaPeter Pellegrini