V sobotu má mrznúť, platí výstraha pred poľadovicou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Počasie, mráz
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 28. novembra (WEBNOVINY) – Denná teplota sa v piatok a cez víkend bude držať okolo nuly, klesne však aj pod nulu. Meteorológovia varujú pred poľadovicou, ktorá bude v sobotu ráno znepríjemňovať život hlavne vodičom na západnom a južnom Slovensku.

Vo vyšších vrstvách ovzdušia k nám bude na konci pracovného týždňa prúdiť o niečo teplejší a vlhký vzduch. Piatok bude oblačný a zamračený, hlásia hmly. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách sa očakáva prechodne zmenšená oblačnosť. Miestami, najmä v južnej polovici západného a stredného Slovenska, sa vyskytne slabý dážď alebo dážď so snehom s ojedinelou tvorbou poľadovice.

Denná teplota dosiahne -1 až plus 4 stupne Celzia, vo výške 1500 metrov nad morom klesne teplota na -3 stupne Celzia. Zafúka slabý, na juhozápade prevažne juhovýchodný vietor s rýchlosťou 20 kilometrov za hodinu.

Foto: Shmú.sk

Naše územie bude v sobotu na rozhraní medzi východoeurópskou tlakovou výšou a nízkym tlakom nad Pyrenejským polostrovom. V sobotu bude platiť výstraha prvého stupňa pred poľadovicou pre okresy západného Slovenska, juh krajiny a tiež okresy Krupina, Veľký Krtíš, Lučenec a Rimavská Sobota od 3:00 do 9:00 hodiny.

Podľa webu Slovenského hydrometeorologického ústavu sa v spomínaných lokalitách pre zrážky očakáva miestami aj tvorba poľadovice, ktorá predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Počasie
Foto: shmu.sk

Na severných horách a ojedinele aj v nižších polohách má byť polojasno, na ostatnom území prevažne zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Ojedinele sa vyskytne mrholenie alebo mrznúce mrholenie. Teplota cez deň dosiahne -1 až +5 stupňov Celzia. Na východe krajiny má fúkať slabý severný vietor, inde prevažne východný rýchlosťou dva až päť metrov za sekundu.

Počasie
Foto: shmu.sk

Do strednej Európy má v nedeľu zasahovať okraj tlakovej výše od severovýchodu. Počasie bude podobné ako v sobotu, teploty sa nezmenia, obloha bude opäť zamračená.

Počasie
Foto: shmu.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav