Súdna rada si volí posledného člena, kandiduje aj Harabin

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sudca sudy kladivko
Foto: ilustračné, Shutterstock

BRATISLAVA 25. novembra (WEBNOVINY) – Sudcovia v utorok rozhodujú o svojom deviatom zástupcovi v Súdnej rade SR.

O ich dôveru sa uchádzajú Martin Bargel, Dušan Čimo, Štefan Harabin a Lenka Praženková. Kandidatúry sa vzdal predseda trnavského krajského súdu Anton Jaček a košický sudca Jozef Vanca. Voliť budú všetci sudcovia od 14:00 do 24:00 a výsledok ich rozhodnutia oznámi oficiálne Hlavná volebná komisia v stredu.

Na sudcov sa v pondelok obrátil otvoreným listom prezident Andrej Kiska. Pripomenul im, že postupné zvyšovanie dôveryhodnosti súdnictva je aj v ich rukách.

VIAC SA DOČÍTATE TU.

Prezidentov list zvyšuje váhu voľby

List prezidenta sudcom podľa politológa Grigorija Mesežnikova zvyšuje váhu a význam voľby člena súdnej rady. Mesežnikov pripomína, že v posledných rokoch reformné opatrenia v súdnictve narážali na silný odpor. Štefan Harabin ako človek, ktorý symbolizoval tento odpor, kandiduje znovu.

Do voľby sa prihlásil aj sudca Dušan Čimo, ktorý je stelesnením reformných snáh, dodal. Ak by bol zvolený Harabin, sudcovia dajú najavo, že až tak veľmi o reformy nestoja. Ak vyhrá Čimo, bude to jasná podpora pre reformy, myslí si Mesežnikov. Nedá sa vylúčiť, že vyhrá niektorý z ďalších kandidátov. To by bol podľa Mesežnikova istý prejav nedostatočnej podpory reforiem.

Harabina navrhli desiati kolegovia

Sudcu Krajského súdu v Žiline Martina Bargela navrhla Sudcovská rada Krajského súdu v Žiline, Dušana Čima, sudcu Krajského súdu v Trnave, navrhla sudcovská rada pri tomto súdu, Združenie sudcov „Za otvorenú justíciu“ a 12 sudcov Najvyššieho súdu.

Bývalého šéfa Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR a terajšieho sudcu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina navrhli 10 kolegovia zo súdu a Sudcovská rada Okresného súdu Považská Bystrica. Sudkyňu Najvyššieho súdu Lenku Praženkovú navrhla Sudcovská rada Krajského súdu v Bratislave.

Miesto v Súdnej rade SR zostalo voľné po septembrovej zmene ústavy, ktorá oddelila funkciu predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR a šéfa Súdnej rady SR. Rada má mať 18 členov. Okrem deviatich členov volených sudcami sú v nej traja zástupcovia zvolení parlamentom, traja vládou a troch členov deleguje prezident.

Voľby budú mať symbolický charakter

Tieto voľby budú mať symbolický charakter a ich výsledok bude ukazovateľom toho, či slovenské súdnictvo „pôjde skôr smerom konzervovania súčasného stavu alebo naopak, cestou väčšej podpory reforiem“, konštatoval pre agentúru SITA politológ Grigorij Mesežnikov.

Predsedníčka združenia Za otvorenú justíciu Katarína Javorčíková pre agentúru SITA uviedla, že voľba člena Súdnej rady SR bude akýmsi „lakmusovým papierikom, v akom stave je sudcovský zbor na Slovensku“. Bude to podľa nej súboj princípov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaDušan ČimoGrigorij MesežnikovLenka PraženkováŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie Súdna rada SR