Premiér Fico prezradil meno nástupcu Pavla Pašku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Pellegrini, Robert Fico, Pavol Paška
Zľava: Nový šéf parlamentu Peter Pellegrini, premiér Robert Fico a odstupujúci predseda Národnej rady Pavol Paška. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 24. novembra (WEBNOVINY) – Novým predsedom Národnej rady SR má byť súčasný minister školstva Peter Pellegrini. „Vsádzame na konsenzuálnosť. Verím, že rozhodnutie bude na prospech celej NR SR,“ povedal dnes novinárom predseda Smeru Robert Fico po rokovaní predsedníctva Smeru-SD.

Pellegrini podá demisiu v utorok predpoludním. Ministrom bol len od 3. júla, predtým pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve financií. Pellegrini bol na sneme Smeru-SD 28. júna zvolený za podpredsedu strany.

Novým ministrom školstva bude Draxler

Podľa Fica je pozícia predsedu NR SR obrovská zodpovednosť. „Pellegrini patrí do generácie politikov, ktorí majú dlhšiu politickú budúcnosť ako moja generácia. Je logické púšťať do pozícií politikov, ktorí sa môžu osvedčiť. Pellegrini nie je v politike nováčik. Ponúkame zdravú generáciu do najvyšších pozícií,“ vyhlásil Fico.

Obrazom: Pred rezidenciou Pavla Pašku protestovali stovky ľudí

Pellegriniho na pozícii šéfa rezortu nahradí Juraj Draxler, ktorý bol na ministerstve školstva štátnym tajomníkom. „Agendu ministerstva školstva považujeme za jednu z najdôležitejších. Pellegrini vytvoril v rezorte nový tím a dynamiku. Keďže chceme zachovať tón, ktorý nasadil Pellegrini, preto v utorok navrhnem na nového ministra Juraja Draxlera,“ uviedol Fico. Draxler od roku 2005 pracoval v školstve. Od roku 2007 bol vysokoškolským pedagógom na univerzite v Prahe. Neskôr poradcom ministra školstva.

Číz nahradí Zmajkovičovú

Podpredsedom parlamentu má byť Miroslav Číž. Ten nahradí vo funkcii Renátu Zmajkovičovú, ktorá sa funkcie vzdala v októbri. Nového predsedu parlamentu a podpredsedu budú poslanci voliť v utorok na úvod 44. schôdze.

Obrazom: Protest za odstúpenie Pavla Pašku

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška pred týždňom v nedeľu po vyhlásení výsledkov komunálnych volieb a víťazstva Richarda Rašiho v primátorskom súboji v Košiciach prítomným novinárom oznámil, že sa vzdáva funkcie predsedu parlamentu.

Uviedol to v prítomnosti svojej manželky a povedal, že k tomuto rozhodnutiu dospel po tom, čo sa objavili útoky na jeho osobu a postihli aj jeho rodinu. Paška zároveň oznámil, že sa vzdá poslaneckého mandátu. Fico opäť dnes ocenil Paškovo gesto, ktoré označil za štátnické.

Krátky životopis Petra Pellegriniho:

Ing. Peter Pellegrini sa narodil 6. októbra 1975 v Banskej Bystrici. Odbor Financie, bankovníctvo a investovanie študoval na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici a na Technickej univerzite (TU) v Košiciach.

Člen strany Smer-SD, v rokoch 2002-2006 bol asistentom poslanca Národnej rady SR a v rokoch 2006-2012 poslancom NR SR. V rokoch 2006-2010 bol predsedom Komisie pre dopravu, pošty, komunikácie a informatizáciu spoločnosti pri Výbore NR SR pre hospodársku politiku. V roku 2012 sa stal štátnym tajomníkom na Ministerstve financií SR.

Na mimoriadnom sneme strany Smer-SD 28. júna 2014 sa stal Peter Pellegrini jej novým podpredsedom.

Peter Pellegrini sa stal 3. júla 2014 ministrom školstva SR. Stalo sa tak po tom, ako podal demisiu šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič.

Informácie sú z webstránky Ministerstva financií SR a z archívu agentúry SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan ČaplovičJuraj DraxlerPavol PaškaPeter PellegriniRobert Fico
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky