Pred Vianocami sa množia falošné eurá, varuje národná banka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze euro
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 25. novembra (WEBNOVINY) – Národná banka Slovenska (NBS) v predvianočnom období upozorňuje pokladníkov aj verejnosť, aby venovali zvýšenú pozornosť prijímaniu bankoviek. Najviac falšované sú pritom podľa štatistík Európskej centrálnej banky (ECB) bankovky v hodnote 20, 50 a 100 eur. Falzifikáty týchto bankoviek sa vyskytujú vo zvýšenom počte aj na Slovensku. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa NBS Martina Solčányiová.

Prijatie falošných bankoviek môže spôsobiť finančné straty, predísť im podľa NBS možno práve obozretnosťou pri každej platbe. Falošné eurové bankovky možno odhaliť jednoduchým testom, a to hmatom, pohľadom a naklonením. Hmatom možno skontrolovať samotný papier, ktorý je pri falzifikátoch podstatne hladší ako papier pravej bankovky. Rukami možno skontrolovať aj plastický nános farby obrazcov, ktoré sú vytlačené na lícnej strane hĺbkotlačou, radí NBS.

Pohľadom zase treba skontrolovať ochranné prvky viditeľné proti svetlu, napríklad vodoznak a ochranný prúžok. Naklonením možno na bankovkách skontrolovať ochranné prvky, ktoré pri pohybe bankovky menia farbu alebo obrazce. Ide o irisujúci povlak (dúhovo premenlivý pás) a holografický prúžok na 5, 10 a 20 eurových bankovkách. Na bankovkách v hodnote 50, 100, 200 a 500 eur pri naklonení možno skontrolovať opticky premenlivú farbu a holografický medailón.

Tieto ochranné prvky na falzifikátoch nemajú také vlastnosti ako na pravých bankovkách, upozorňuje NBS. Postup overovania bankoviek spolu s názornými ukážkami je zverejnený na internetovej stránke ECB http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/security/html/index.sk.html a na stránkach národných centrálnych bánk Eurosystému.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NBS Národná banka Slovenska