Kiska prijal demisiu Pellegriniho, vymenoval nového ministra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pellegrini draxler fico
Zľava: Bývalý minister školstva Peter Pellegrini, nový minister školstva Juraj Draxler a premiér Robert Fico počas prijatia demisie odchádzajúceho a menovania nového ministra školstva. Bratislava, 25. november 2014. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 25. novembra (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska v utorok prijal demisiu ministra školstva Petra Pellegriniho. Za nového člena vlády Kiska vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka rezortu školstva Juraja Draxlera, ktorého poveril vedením ministerstva školstva.

Peter Pellegrini sa stal po utorňajšom hlasovaní parlamentu predsedom Národnej rady SR. Tento post obsadil po tom, ako Pavol Paška pred týždňom po vyhlásení výsledkov komunálnych volieb oznámil, že sa vzdáva funkcie predsedu parlamentu.

Zmena súvisí podľa Kisku s parlamentom a zdravotníctvom

Prezident Kiska v utorok povedal, že zmena ministra nesúvisí so školstvom, ale so situáciou v zdravotníctve a v parlamente. Ako dodal, nový minister nastupuje do čela ministerstva, ktorého prácu z doterajšej pozície dobre pozná.

„Som presvedčený, že vzdelávanie je a musí ostať prioritou Slovenska. Od rezortu školstva, jeho práce, kvality a schopnosti myslieť dopredu závisí prosperita a kvalita života v našej spoločnosti. Slovensko nemôže zaostávať v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu. Nemôžeme si to dovoliť, lebo inak premrháme našu budúcnosť,“ povedal Kiska s tým, že problémy, ktorým čelí školstvo, sú už dlhší čas pomenované a existujú návrhy na ich riešenie.

Pre Fica má rezort školstva top prioritu

„Sú to zastarané osnovy, orientácia na množstvo a nie na kvalitu obsahu, nedostatočné podmienky pre pedagógov, slabá schopnosť vedy podieľať sa na užitočnom výskume. Odpovede a riešenia očakávajú žiaci, študenti a ich rodičia aj učitelia, ktorým berie chuť do práce byrokracia. Odpovede očakávajú aj zamestnávatelia a podnikatelia, ktorí upozorňujú na nedostatočnú kvalitu absolventov. Odpovede na zmysluplné financovanie vedy očakávajú aj vedci. Želám nášmu školstvu takú dynamiku, akú dynamiku má v posledných mesiacoch výmena ministrov školstva,“ dodal Kiska.

Predseda vlády Robert Fico v pondelok uviedol, že agendu ministerstva školstva považuje za jednu z najdôležitejších. „Pellegrini vytvoril v rezorte nový tím a dynamiku. Keďže chceme zachovať tón, ktorý nasadil Pellegrini, preto v utorok navrhnem na nového ministra Juraja Draxlera,“ uviedol ešte v pondelok 24. novembra Fico. Draxler od roku 2005 pracoval v školstve. Od roku 2007 bol vysokoškolským pedagógom na univerzite v Prahe. Neskôr poradcom ministra školstva.

Krátky životopis Juraja Draxlera

Juraj Draxler sa narodil 13. decembra 1975. Vyštudoval komparatívnu politológiu na University of York vo Veľkej Británii ako štipendista britskej vlády a integrované sociálne vedy na Jacobs University v Nemecku. V oblasti školstva, vedy a výskumu začal pracovať v roku 2005 ako výskumný pracovník Centre for European Policy Studies (CEPS) v Bruseli. V Prahe pôsobil ako vysokoškolský pedagóg na University of New York a na Angloamerickej univerzite.

Juraj Draxler sa v lete 2014 stal poradcom ministra školstva Petra Pellegriniho. Do funkcie štátneho tajomníka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR ho vymenovala vláda SR 10. septembra 2014. V novembri 2014 sa stal členom Rady vlády SR pre prevenciu kriminality.

Prezident Andrej Kiska dnes vymenoval Juraja Draxlera za ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR. Stalo sa tak po zmenách, ktoré nastali v Národnej rade (NR) SR a vo Vláde SR, keď Pavol Paška a Renáta Zmajkovičová odstúpili zo svojich postov predsedu a podpredsedu NR SR pre kauzu predraženého nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Pašku má vo funkcii nahradiť Peter Pellegrini, ktorý viedol ministerstvo školstva.

Informácie sú z webstránky Ministerstva školstva SR a z archívu agentúry SITA

.

Pellegrini draxler fico
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

.

Zmeny v druhej vláde Roberta Fica

4. apríla 2012

Prezident Ivan Gašparovič vymenoval novú vládu, 13 ministrov na čele s premiérom Robertom Ficom. Ministrom obrany sa stal Martin Glváč, ministrom vnútra Robert Kaliňák, ministrom financií Peter Kažimír, ministrom zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ministrom spravodlivosti Tomáš Borec, ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek, ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, ministrom školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič a šéfkou rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Ministrom kultúry sa stal Marek Maďarič, ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek a šéfom rezortu životného prostredia Peter Žiga. Ministrom hospodárstva sa stal Tomáš Malatinský.

3. júla 2014

Prezident Andrej Kiska prijal demisie ministra hospodárstva Tomáša Malatinského a šéfa rezortu školstva Dušana Čaploviča, ktorí ho o to požiadali 2. júla. Obaja vo funkciách skončili po dohode s premiérom Robertom Ficom. Za nového ministra hospodárstva Kiska vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka tohto rezortu Pavla Pavlisa. Novým ministrom školstva sa stal Peter Pellegrini, ktorý bol štátnym tajomníkom rezortu financií.

6. novembra 2014

Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka strany Smer-SD), za nového šéfa rezortu vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka Viliama Čisláka. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská podala demisiu v pondelok 3. novembra. Dôvodom sú medializované informácie o nákupe drahšieho CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Zvolenská sa vzdala funkcie po tom, čo ju k tomu vyzval premiér Robert Fico.

25. novembra 2014

Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministra školstva Petra Pellegriniho, za nového šéfa rezortu školstva vymenoval Juraja Draxlera. Stalo sa tak po zmenách, ktoré nastali v Národnej rade (NR) SR a vo Vláde SR, keď Pavol Paška a Renáta Zmajkovičová odstúpili zo svojich postov predsedu a podpredsedu NR SR pre kauzu predraženého nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Pašku vo funkcii predsedu NR SR nahradil Peter Pellegrini.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaDušan ČaplovičIvan GašparovičJán PočiatekJán RichterJuraj DraxlerĽubomír JahnátekMarek MaďaričMartin GlváčMiroslav LajčákPavol PaškaPeter KažimírPeter PellegriniPeter ŽigaRenáta ZmajkovičováRobert FicoRobert KaliňákTomáš BorecTomáš MalatinskýZuzana Zvolenská