Obrazom: Najvyšší súd znížil Piťovi trest na 16 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Odvolací proces s piťovcami na najvyššom súde
Príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže eskortujú po vynesení rozsudku v kauze piťovci na Najvyššom súde SR jedného z odsúdených (uprostred) do Ústavu na výkon väzby. Bratislava, 26. november 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 26. novembra (WEBNOVINY) – Najvyšší súd SR znížil trest pre Juraja Ondrejčáka prezývaného Piťo z pôvodných 18 rokov na 16 rokov.

Rozhodol tak na stredajšom verejnom zasadnutí senát v odvolacom konaní s 18 obžalovanými v kauze zločineckej skupiny piťovci. Najvyšší súd upravil pôvodný rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z mája tohto roku.

Obrazom: Odvolací proces s piťovcami na najvyššom súde

Rozsudok nad 18-timi obžalovanými v kauze piťovci vyhlásil Špecializovaný trestný súd v Pezinku 26. mája. Štrnástich uznal súd za vinných z rôznych skutkov, niektorých napríklad za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, vydieranie, hrubý nátlak, výtržníctvo, výber výpalného či ničenie majetku.

Súd zmenil májový rozsudok

V stredu najvyšší súd májový rozsudok v niektorých častiach zmenil. „Súd čiastočne vyhovel odvolaniu prokuratúry, čiastočne aj obžalovaným,“ povedal predseda odvolacieho senátu. „Existenciu zločineckej skupiny považoval súd prvého stupňa za reálnu a dokázanú a jeho úvahu odvolací súd nespochybnil,“ vyhlásil sudca. Viacerým obžalovaným zmenil výšku trestov, a to smerom nadol, až na jedného obžalovaného. Predseda senátu vysvetlil, že tresty neupravovali pre ich neprimeranosť, ale v niektorých prípadoch pre nesprávne použité ustanovenia zákona.

Juraj Ondrejčák si po stredajšom definitívnom rozhodnutí súdu odsedí 16 rokov vo väzení s najprísnejším strážením. Najvyššie tresty dostali Igor Dvorský a Adam Štefunko, ktorých súd poslal za mreže na 22 rokov. Miroslav Abrahám a Matej Baričiak majú stráviť v base 21 rokov. Martin Padúch dostal 10,5 roka, Peter Bola a Matej Šalaga sedem rokov. Tomášovi Králkovi vymerali trest 4,5 roka. Šesť rokov má stráviť za mrežami Tomáš Bielovič, Andrej Očenáš dostal päťročný trest. Menej ako štyri roky dostal Ladislav Antal a Miroslav Cisár. Podmienečný trest na jeden rok vymeral súd pre Antonína Topercera. Ondrejčák a ďalší siedmi dostali navyše trest prepadnutia majetku. Štyroch mužov oslobodili.

Odvolací proces s piťovcami na najvyššom súde
Foto: SITA/Ján Slovák

Prokurátor bol spokojný

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry bol so stredajším rozhodnutím spokojný. „Najvyšší súd zo svojej pozície vyhodnotil všetky dôkazy podľa svojho najlepšieho svedomia a vedomia,“ povedal médiám. „Bolo preukázané, že obžaloba bola dôvodná a že existencia zločineckej skupiny tu reálne bola,“ dodal. „Spoločenská objednávka prevýšila zákon a právo,“ reagoval jeden z obhajcov Ondrej Mularčík. Obžalovaných, ktorí boli doteraz stíhaní na slobode, vzali zo súdu rovno do väzenia. Ondrejčák na vyhlásenie verdiktu z väzby neprišiel.

Odvolací proces sa začal na najvyššom súde v utorok. Súd si vypočul konečné návrhy prokurátora, obžalovaných a ich obhajcov. V stredu ráno zaznel konečný návrh posledného obhajcu, ktorý nebol v utorok prítomný, následne senát oznámil, že nasleduje záverečná porada do 13:00. Na súde boli osobne 12 obžalovaní, Juraj Ondrejčák, alias Piťo, z väzby neprišiel zo zdravotných dôvodov.

Piati obžalovaní sa ospravedlnili zo zasadnutia

Rozsudok nad 18 obžalovanými v kauze piťovci vyhlásil Špecializovaný trestný súd v Pezinku 26. mája. Štrnástich uznal súd za vinných z rôznych skutkov, padali tresty od jedného roka podmienečne až po 24 rokov väzenia. Štyroch mužov vtedy oslobodili. V odvolaniach voči tomuto rozsudku napádali obžalovaní hlavne hodnotenie dôkazov, samotné súdne konanie, právnu kvalifikáciu skutkov či výšku trestov. Aj prokurátor podal odvolanie, a to v neprospech všetkých obžalovaných okrem jedného.

„Žiadam o zrušenie rozsudku a o to, aby ste rozhodli podľa vlastného uváženia a odvolanie prokurátora žiadam zamietnuť,“ povedal pred senátom odvolacieho súdu obžalovaný Juraj Ondrejčák. Ten mal výhrady napríklad k svedeckým výpovediam, ktoré považuje za bezpredmetné a nepreukazujúce jeho vinu. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v konečnom návrhu žiadal, aby odvolací súd zrušil rozsudok a vec vrátil Špecializovanému trestnému súdu. Odvolania obžalovaných navrhol zamietnuť. Na utorkovom verejnom zasadnutí boli prítomní 13 obžalovaní, piati neprišli s tým, že súhlasia, aby sa konalo v ich neprítomnosti.

Odvolací proces s piťovcami na najvyššom súde
Foto: SITA/Ján Slovák

Tucet mužov uznali vinnými

Piťovi vymeral súd v máji 18 rokov za mrežami s maximálnym strážením, ktorý v stredu znížil. Dvanástich obžalovaných uznal súd vinných zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Medzi ďalšími zločinmi, za ktoré súd trestal, bolo napríklad vydieranie, hrubý nátlak, výtržníctvo, výber výpalného, ničenie majetku a tiež trestné činy súvisiace s nedovolenou výrobou drog a ich následnou distribúciou a tiež zločiny nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Najvyššie tresty dostali v máji Igor D. a Adam Š., ktorých súd poslal za mreže na 24 rokov. Miroslav A. a Matej B. by mali stráviť v base 23 rokov. Martin P. dostal 12 rokov, Peter B. osem rokov. Ladislav A. dostal sedemročný trest rovnako ako Matej Š. Tomášovi K. vymerali šesťročný trest, päť a pol roka má stráviť za mrežami Tomáš B. Miroslav C. a Andrej O. dostali päťročný trest. Podmienečný trest na jeden rok vymeral súd pre Antonína T. Juraj Ondrejčák a ďalší desiati obžalovaní dostali tiež trest prepadnutia majetku. Štvoricu Peter H., Michal B., Jozef Š. a Vladimír M. súd oslobodil.

Obžalobu na pôvodne 19 údajných členov skupiny piťovci za 19 skutkov predniesol žalobca v auguste minulého roka. Vyšetrovací spis má 21 zväzkov s viac ako sedemtisíc stranami. Jeden z obžalovaných Peter M. pri predbežnom prejednaní obžaloby oznámil, že chce pristúpiť na dohodu o vine a treste, jeho prípad riešili samostatne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter H.